The Book Pond
1083 recensioner
4540064 besök
Lycka till
pixel
Tinni Ernsjöö Rappe, Jennie Sjögren
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel DN-förlaget
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-7588-671-5
Boken ”Lycka till” med undertiteln ”Om balans i livet och andra floskler” är skriven av de två produktiva kvinnorna Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren, också författare till (husbibeln hos undertecknad) ”Diagnos: Duktig” och Jennie Sjögrens uppföljare ”Ordination: Vardagsfeminsim”. Det är två böcker där de på ett lättillgängligt och konkret sätt penetrerar och reflekterar över unga kvinnors krav på sig själva samt orsakerna till detta fenomen, hur ordinationen ser ut och ger massor med smarta tips och svar på frågor kring jämställdhet och duktighet.

Innehållet i böckerna följer till stor del författarnas egna faser i livet och från att ha handlat om jämställdhet i kärleksrelationer och i arbetslivet så har de nu tagit steget till att bli egna företagare men också mammor. Boken ”Lycka till” är därför uppdelad i två delar där den ena handlar om att våga ta steget att bli egen företagare och att följa sina drömmar och den andra handlar om konsten att förena föräldraskap med karriär.

Den första delen är, deras vana trogen, en blandning av egna reflektioner och intervjuer med personer som i det här fallet vågat ta steget till att bli sin egen arbetsgivare. Det första kapitlet inleds med reflektioner om att var och varannan person (läs kvinna) i deras närhet inte är riktigt tillfreds med livet och lösningen på denna frustration tycks finnas i att följa sina drömmar, drömmar som konstigt nog alltid innehåller något med trädgård, caféer eller kropp och själ. Denna längtan efter något annat, menar författarna, är ett utryck för att våra värderingar som människor krockar med de krav som arbetslivet ställer. Att våga ta steget och leva ut sina drömmar genom att starta eget bokcafé, PR-byrå, bli kläddesigner eller konsult i affärsutveckling är att ta kontroll över sin tid ”inte för pengarna men för friheten” som någon i boken uttrycker det. De gör ett antal intervjuer med personer som tagit steget till att bli egna men också med civilekonomen som skolade om sig till dagisfröken och stormtrivs med livet.

Den andra delen av boken fokuserar på konsten att förena föräldraskap med en karriär och i denna del känner jag mer igen stilen från de två tidigare böckerna. De levererar en hel del statistik som visar på hur män och kvinnor ”drabbas” av föräldraskapet på olika sätt i förhållande till arbetslivet. De för ett tankeväckande resonemang om hemmafruns vara eller icke vara och det brinner till riktigt i kapitlet ”Delad föräldraförsäkring – en sjukt het potatis”.

Sammanfattningsvis tycker jag ”Lycka till” är den svagaste i trilogin och detta till stor del beroende på de två rätt olika teman som boken behandlar – det ger ett splittrat intryck. Jag gillar dock deras språk som är rappt och intelligent och blandningen av egna tankar och reflektioner med intervjuer och statistik skapar en underhållande läsning. De lyckas hos mig väcka tankar och hjälper också till med argumenten (förutsatt att man är feminist förstås) i svåra frågor som t ex delad föräldraförsäkring. Om du har tankar kring att starta eget är den nog en vitamininjektion men annars kul läsning för stunden med ett par guldkorn.

Eva, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: