The Book Pond
1083 recensioner
4549583 besök
Never let me go
pixel
Kazuo Ishiguro
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Faber
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-571-22414-8
Det är England, förmodligen under ett decennium som redan passerat. Kathy H, 31 år gammal börjar sin berättelse i internatskolan Hailsham och det hon beskriver om landskap, väder och människor känns nog så välbekant, men ändå inte. Mycket snart smyger sig en känsla av olust på; någonting är klart annorlunda med Kathy, hennes vänner Ruth och Tommy och de andra eleverna på Hailsham. Lite i sänder får vi ledtrådar: Kathy är i vuxen ålder en "carer", barnen uppmuntras till olika konstprojekt som kommer och plockas upp av den mystiska Madame, en utflykt till Norfolk för att finna Ruths "possible".

Till slut står det klart vad som pågår och en isande känsla infinner sig hos mig. Där, präglad av amerikanska filmer, förväntar jag mig en vändpunkt, att ungdomarna ska försöka förändra sitt öde, en revolt av något slag. Tommy och Kathy försöker visserligen att manövrera lite inom sitt eget universum, skaffa sig ett par års frist från det som komma skall, men misslyckas. Då finner de sig i detta och låter processen ha sin gång. Samtidigt som det är frustrerande och ledsamt för mig att läsa, så väcker Ishuguro på samma gång intressanta frågor om att vi tenderar att acceptera det som vi har matats med sen vi var små, det som räknas som "normalt".

Ishiguros berättarstil bygger mycket på teasers av typen "looking back now, I can see why...", "but it wasn't until then I fully understood..". Detta gör också att jag förväntar mig lite av det där crescendot jag nämnde tidigare. Men Never let me go är inte en bok med toppar och dalar utan rakt igenom lågmäld, som till del kan ses som en odyssé över fina minnen, men till annan del är sorgesam och dystopisk. Den var inte alls vad jag hade förväntat mig i alla fall och jag tyckte mycket om den. Jag tror också att vem som helst med aversioner mot Science Fiction borde ta och läsa den och bli positivt överraskade.

A-Lo, 2011

3 kommentarer
Kattis 2011-10-08 13:25
Jag gillade starkt denna boken när jag läste den för några år sedan. Trots att den är lågmält berättad så byggs berättelsen upp på ett väldigt imponerande sätt och huvudpersonerna är väl tecknade. Inte den mest uppmuntrande bok jag läst, men dock väldigt tänkvärd. Den påminner mig lite i stilen om Margaret Atwoods The handmaid's tale.
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2011-10-10 14:28
Ja, den påminner nog lite om Handmaid's tale när du säger det. Samma underliggande mörka strömningar. Och tänkvärd som sagt. Det var också en bok som liksom Never let me go påverkade mig starkt.
Bokomaten (http://bokomaten.blogspot.com/) 2011-10-24 20:50
Wow, vilken fin rec. Ishiguro känns väl generellt som en ganska lågmäld författare som gärna undviker just dalar o toppar? Inte för att jag är ngn expert, bara läst "återstoden av dagen" eftersom jag gillade filmen. Men det är lite det intryck jag har. Oerhört fin rec i alla fall!
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: