The Book Pond
1083 recensioner
4539911 besök
Sophies val
pixel
William Styron
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Sophie's choice
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 1981
ISBN: pixel 91-46-13922-2
Sophies val utspelar sig i 50-talets USA som gått igenom en depression och ett världskrig, men som nu andas framåtanda och optimism. Åtminstone på ytan, för under den är människor fortfarande sargade.

En av dessa är Sophie, en vacker polska, som med nöd och näppe överlevt Auschwitz. I början när bokens huvudperson och berättare, den unge och sexuellt frustrerade författarämnet Stingo, träffar den blonda, skrattande skönheten kan han dock aldrig ana hennes mörka hemligheter. Han blir omedelbart djupt förälskad i henne, men får finna sig vara det tredje vänskapliga hjulet då Sophie har en passionerad romans med den charmerande, men labila Nathan. Tillsammans med dem har han en sommar fylld av utflykter, fester, dagar på stranden och kvällar i baren. Däremellan försöker han skriva på sin första roman, men blir mer och mer indragen i parets våldsamma konflikter och tillbringar mycket tid med att trösta och ta hand om Sophie efter ännu ett av Nathans raserianfall.

Lite i sänder avslöjar hon då bitar ur sitt förflutna, livet i Krakow, i Auschwitz, om sina barn och det fruktansvärda val hon slutligen tvingas göra. Vari det består ska inte avslöjas här för dem som inte sett filmen, men Sophies skuldbörda är en central del av boken och förklarar hennes masochistiska beteende och dragning till Nathan som i sina goda perioder får henne att leva upp igen, men förgör henne i de dåliga. När Nathans drogmissbruk och schizofrena beteende ökar, flyr Stingo med Sophie och förblindad av kärlek anar han inte den annalkande katastrofen.

Sophies val är ett drama som kunde varit nästintill för tungt att läsa om det inte varit för Stingos naivt sorglösa berättarstil. Hans fokusering boken igenom ligger mest på hur han ska se till att få kvinnor i säng - och då framförallt Sophie - och i längden blir det lite långrandigt att läsa om hans misslyckade eskapader, men hans unga optimism och vänlighet är det motmedel som behövs för att balansera berättelsen. Det är välskrivet, om än med lite utdraget långa monologer ibland och ger en lite skrämmande inblick i det mänskliga psyket när saker har gått snett. Jag har dock lite svårt att relatera till någon av karaktärerna egentligen och även om det är en tragisk historia som berättas berörs jag inte fullt så mycket av den. Dock är boken läsvärd och filmen ska vara absolut sevärd, då bl.a. Meryl Streep vann en Oscar.

A-Lo, 1988
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: