The Book Pond
1083 recensioner
4549419 besök
I taket lyser stjärnorna
pixel
Johanna Thydell
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-7001-158-3
Jag läste aldrig den här uppmärksammade debutantboken när den kom 2003. Det är lite som med filmer som blir extremt haussade; ibland blir man liksom mätt på dem redan innan man ens har sett dem. Men nu fick jag boken som present (tack Katarina!) så då tog jag med mig den på en konferensresa. Den räckte inte ens igenom dag ett!

Dels är den extremt lättläst (utan att vara lättviktig) och dels är den svår att lägga ifrån sig. Kort handlar den om Jenna som har en cancersjuk mamma och försöker handskas med att döden lurar runt hörnet samtidigt som hon precis börjar gå in i den förvirrande tonåren. Jenna tillhör inte det populära skiktet av tjejer, men hon slits mellan en önskan att bli sedd av dem och sin trygga barndomskompis som hon alltmer känner distans till. Framförallt vill hon inte vara annorlunda, en sådan som har en sjuk mamma, en mamma som kanske dör...

'I taket lyser stjärnorna' är en bok som känns äkta i både handling och dialog. Att kunna beskriva hur tonårstjejer tänker och pratar utan att det blir banalt eller krystat är en mycket svår konst, som jag tycker att Thydell har lyckats med. Den är rörande i hur Jenna kämpar med att finna sin egen plats i tillvaron, samtidigt som hon desperat försöker hålla tankarna på sin mors eskalerande sjukdom ifrån sig. Även om man inte befunnit sig i hennes situation som helhet finns också en del igenkänningsfaktorer, som får det att kännas skönt att man inte längre är tretton. Och det är absolut inte bara en roman för de yngre, utan en bok för alla.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: