The Book Pond
1083 recensioner
4544007 besök
The curious incident of the dog in the night-time
pixel
Mark Haddon
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Bokförlag: pixel Vintage
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 0-099-47043-8
Autistiska deckarhjältar kryllar det inte precis av i litteraturen, så 'The curious incident' fås nog sägas ha en särställning. Egentligen är det väl ingen riktig deckare, men det börjar som en sådan då den femtonårige Christopher Boone upptäcker att grannens hund blivit dödad med en trädgårdsgrep och han bestämmer sig för att bedriva lite detektivarbete på egen hand.

Christopher har Aspergers syndrom och att se världen med hans ögon är minst sagt speciellt. Han är ett matematiskt snille, älskar listor och mönster och har en extrem perceptionsförmåga. Som andra med samma sjukdom har han dock svårigheter i det sociala samspelet med andra människor; han kan uppfatta uttryck som glad och arg, men ironisk, humoristisk, förvånad eller illa till mods går honom helt förbi. Han ljuger aldrig och tar allting bokstavligt, varför uttryck som 'det är ingen ko på isen' förbryllar. Han kan inte med färgerna gult och brunt, så den person som haft den dåliga smaken att välja en tröja i den nyansen är genast förkastad. Chris bor ensam med sin pappa och när han får reda på att Chris börjat leka detektiv blir han väldigt upprörd och förbjuder honom att fortsätta. Christopher trotsar pappan och fortsätter undersökningarna i hemlighet och han ska komma att stöta på långt mer spektakulära uppgifter än vad han förväntade sig...

Perspektivet är som sagt väldigt unikt i den här boken. Det som gör det extra roligt är att Christopher är medveten om skillnaderna mellan honom och andra, eftersom hans hjälplärare Siobahn ledsagar honom i besvärliga situationer. Det är faktiskt oerhört komiskt att läsa om hur motsägelsefullt vi 'vanliga' människor agerar när man sätter saker på sin spets som Christopher. T.ex. så sägs det att man inte ska ljuga, men vi strör ju dagligen vita lögner kring oss, ett enkelt 'how are you' är inte en fråga där ett utförligt svar förväntas, vi småpratar i första hand för att vara sociala och inte för att samla information och så vidare. Jag vet inte om det är en realistisk skildring av Aspergers, men det känns väldigt äkta och det är fascinerande, rörande och ganska lustigt att läsa. Har man tröttnat på att alla böcker är likadana och letar efter något som sticker ut så har man hittat helt rätt här.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: