The Book Pond
1083 recensioner
4549413 besök
American gods
pixel
Neil Gaiman
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Amerikanska gudar
Bokförlag: pixel Headline
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 0-7559-3078-1
Vad händer med en gudom när människor inte längre dyrkar den? Detta är vad Amercian Gods handlar om; gudar som olika kulturer fört med sig över Atlanten när de invandrat till U.S.A och som sedan glömts bort eller blivit utkonkurrerade av nya. Och svaret som Gaiman ger är att de lever, men förtvinar alltmer.

Mr Wednesday är en av dem och Mr Onsdag är förstås ingen annan är vår fornnordiske Oden, som bestämmer sig för att gå till motattack mot Internet, TV:n och andra husgudar som tagit över altarplatsen i människors hem och till sin hjälp har han värvat ex-fången Shadow. Shadow är en helt vanlig man med lite för mycket otur. En dag innan muck får han reda på att hans fru Laura dött i en bilkrasch tillsammans med Shadows blivande arbetsgivare. Ovanpå allt annat verkar det som att de två också hade en kärlekshistoria. Förkrossad går Shadow med på att arbeta för Wednesday och tillsammans reser de U.S.A runt för att värva mytologiska fränder till det avgörande slaget.

Under denna märkliga och hisnande färd blir Shadow hemsökt av den döda Laura som vill ha hans hjälp att återvända till livet, han blir kidnappad, börjar jobba för en begravningsbyrå (som drivs av den egyptiske guden Ibis), lär sig mynttrick och kommer till ro med sin egen dödlighet. Det gör däremot inte Oden som är beredd att ta till vilka medel som helst för att säkra sin egen överlevnad.

När jag började på American Gods så hade jag fått för mig att den skulle vara i stil med Terry Pratchetts vitsiga Discworld-böcker, kanske för att Pratchett och Gaiman tidigare har skrivit ihop. Den föraningen visade sig dock snabbt vara fel, då Gaimans bok är mycket mörkare och mer filosofisk, inte utan humor men en subtilare sådan. American Gods är en läsupplevelse som inte liknar mycket annat. Gaiman blandar mytologi med nutid förpackat som en blandning av skräckroman och amerikansk roadmovie med alla de mil av asfalt och vägcaféer som det omaka paret lägger bakom sig.

Temat med de bortglömda gudarna är originellt och intressant, det är väldigt välskrivet och Shadows karaktär ger boken en personlig touch. Mina 'men' består framförallt i att jag tycker att boken efter den starka starten tappar tempo i mitten och jag har svårt att bli berörd av de mer drömska och abstrakta sekvenserna. Det är dock absolut en bra bok, framförallt annorlunda, tankeväckande och uttrycksfull och det är inte varje dag man springer på det. Rekommenderas.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: