The Book Pond
1083 recensioner
4549444 besök
The devil wears Prada
pixel
Lauren Weisberger
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Djävulen bär Prada
Bokförlag: pixel Harper
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-00-715610-3
Högaktuella 'The Devil wears Prada' (som har biopremiär i Sverige oktober 2006) handlar om den nyutexade Andrea Sachs som drömmer om att bli journalist på The New Yorker. På vägen dit lyckas hon dock landa ett vikariat på det glassiga modemagasinet Runway som redaktören Miranda Priestleys personliga assistent.

Visserligen innebär det inte så mycket journalistik, men det ser ändå bra ut i CV:n och alla människor hon träffar rabblar mantrat om att 'miljoner tjejer skulle dö för det här jobbet.' Så hur illa kan det egentligen vara? Illa visar det sig. Miranda är en iskall och sadistisk typ som kräver fullkomlig lydnad och åtkomst av sina medarbetare. Hon ringer Andrea trettio gånger om dagen om de mest banala saker och vägrar konsekvent att lämna nödvändiga detaljer för utförandet av uppdraget, varvid Andrea förstås ofta misslyckas leverera i tid. Hon måste jobba 14 timmar om dygnet, försakar både pojkvän, vänner och familj på köpet, men hon tröstar sig med att hon bara behöver stå ut ett år och under tiden får hon faktiskt gå klädd i designerkläder och frottera sig med kändiseliten.

Den här boken var hypad redan innan det bestämdes att den skulle bli film. Bara den smaskiga detaljen att Weisberger själv jobbat som modeassistent på Vogue och nu med sin bok tecknat en illa dold kopia av sin dåvarande arbetsgivare, chefredaktören Anna Wintour, fick många modemedvetna att springa till bokhandeln. Wintour dök för övrigt upp på premiärvisningen av 'The devil wears Prada' iklädd just Prada. Det tyder ju åtminstone på någon slags självironi, fast det kanske var på inrådan av någon mediekonsult. Vem vet.

Boken andas mycket chick-lit i form och förpackning, men jag tycker mest innehållet är deprimerande. Miranda har inga försonande drag (emellanåt verkar hon iofs dum i huvudet på riktigt snarare än elak) och hennes absurda krav staplas på varandra intill tjatighetens gräns. Andrea är olycklig och gör våld på sig själv genom hela boken och någon romantik att tala om är det inte eftersom förhållandet med pojkvännen minst sagt är knackigt. Visst skriver Weisberger raljerande och ironiskt, men jag tycker inte det är särskilt roligt. Dessutom har historien flera hål och är väldigt inkonsekvent. På ena sidan blir Andrea svag i knäna av den charmerande författaren Christian, på nästa avskyr hon hans självgodhet utan att det ges några ledtrådar om vad som hänt däremellan.

Går man igång på Marc Jacobs-väskor och Jimmy Choo-skor kan det kanske detta vara en riktig gottepåse, men personligen är jag inte så designerfrälst och låter mig inte imponeras. Däremot blir jag ganska upprörd flera gånger pga det fruktansvärda slöseri som beskrivs vara en del av modemagasinens vardag. 'The devil wears Prada' ger mig mycket lite underhållning, men möjligen är filmen bättre.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: