The Book Pond
1083 recensioner
4543959 besök
Män som hatar kvinnor
pixel
Stieg Larsson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-7001-368-3
Syster lånade mig 'Män som hatar kvinnor' och sa att det var bland det mest spännande hon läst. Jag började lite tveksamt, för omslagsbilden känns inte helt lockande och även det inledande kapitlet som utspelar sig i finansvärldens mer skumma kvarter fångade inte riktigt. Men det skulle komma att ändra sig.

Huvudperson är Mikael Blomkvist, journalist, som blir fälld för förtal efter ett avslöjande repotage om finansmannen Wennerström. Avslöjandet visar sig vara baserat på falska tips, men Mikael kan inte bevisa någonting och åker ut i kylan. Då blir han kontaktad av den åldrige industrimagnaten Henrik Vanger, som vill att Mikael ska bosätta sig i Hedestad under ett år och skriva släktens Vangers historia. Framförallt består hans uppdrag i att försöka ta reda på vad som hände med Harriet Vanger som försvann spårlöst 1966.

Det tar sin tid, men en dag får han ett genombrott som kräver ytterligare en research-insats och då kommer den unga, struliga men briljanta hackern Lisbeth Salander in i Mikaels liv. Tillsammans börjar de knäcka gåtan, men det finns människor i deras närhet som gör vad som helst för att se till att den blir olöst.

Stieg Larsson har skrivit en späckad bok som är svår att släppa när man väl fått upp ångan. Han har befolkat den med huvudpersoner som är okonventionella och långt ifrån felfria, men som man lär sig tycka om. Jag köper dock inte riktigt kärleksaffären mellan den världsvane Mikael och den hälften så gamla och socialt avtrubbade Lisbeth, men som team fungerar de bra. Det mystiska mysteriet med Harriet står i centrum för boken förstås och det är ruskiga brott som kommer i dagen, men man får också följa Lisbeths strävan att skapa sig ett självständigt liv på sitt alldeles eget sätt, kampen på Milleniums redaktion att hålla tidningen flytande, Mikaels sporadiska kärleksaffärer och hans funderingar kring sin come-back.

Mot slutet kan jag känna att det kanske blev lite för många historier på en gång, speciellt hämndaktionen mot Wennerström, men å andra sidan måste man säga att Larsson är noga med att knyta ihop alla trådar. Tyvärr hann författaren bara med att skriva två böcker om Blomkvist/Salander innan sin bortgång, men med en sådan stark början kommer jag definitivt att snart läsa den andra, Flickan som lekte med elden.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: