The Book Pond
1083 recensioner
4543928 besök
Gangsters
pixel
Klas Östergren
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-7001-412-4
Gangsters är en fortsättning, en fristående sådan trodde vi, på Gentlemen som gavs ut för en 30 år sedan. Östergrens alter ego står i centrum, han berättar om hur 'Gentlemen' kom till, om figurerna i den och deras skumraskaffärer som han förklär lite lätt i litterär form. Men det väcker ont blod och författaren blir kontaktad av några mafioso-liknande snubbar som ställer krav på 'omformuleringar'. Tjugo år senare försvinner en ung kvinna, hennes pappa tror det beror på att han trampat på någon öm tå med sina statistiska undersökningar och talar med Östergren om det. De blir inblandade i en historia som åter leder tillbaka till 'maffian' och avslutar det som började tre decennier tidigare.

Min första bekantskap med Klas Östergren slutar i katastrof. 'Gangsters' har hyllats och nominerats till Augustpris och promotats starkt av Pocketshop. Det hjälper inte, det här är så dåligt att jag vill skrika högt. Den enda anledningen till att jag tar mig igenom boken (fast vissa stycken går väldigt snabbt...) är att den ska avhandlas i Bokklubben och jag vill ha en uppfattning om vad vi analyserar.

För det första så fattar man knappt någonting såvida man inte läst den första boken, Gentlemen, eftersom det är ständiga referenser dit och det tar mig mer än sjuttiofem sidor innan jag ens fått hyfsad rätsida på vem som är vem.

För det andra så hoppar Östergren fram och tillbaka i tiden utan att man hänger med i svängarna och det är fler än en gång som jag inte förstår var vi befinner oss, eller med vilka (se punkt 1).

För det tredje så är det här en historia som inte är någonting och inte ger någonting. Den spretar i alla riktningar men når inte fram någonstans. Det finns en intrig i den men det är inte spännande, det finns en kärlekshistoria men det är inte romantiskt. I bästa fall är det här en nostalgisk Stockholmsskildring av ett bohemiskt författarliv med filmhjälte-komplex. Men det är ointressant, ofta obegripligt och skrivet med alldeles för många ord.

----------------------
BOKKLUBBEN hade bara hälften av deltagarna på plats när Gangsters skulle avhandlas. Den här gången var vi nästan rörande överens om betyget. Boken fick en 2:a av Johanna och en 1:a av Eva J och mig. Bottenbetyg till Gangsters alltså och inte någon av oss kunde förstå hur Augustprisnomineringen hade gått till.

Johanna hade försökt lyssna på den som talbok och CD1 hade gått om ett antal gånger. Hon förstod inte särskilt mycket alls och någonstans efter CD10 gav hon upp. Hon gav den ändå ett lite högre betyg än oss andra eftersom hon tyckte att Östergren ändå blev intressant när han blir samhällskritisk emellanåt.

Eva J hade också stora problem att förstå handlingen och tyckte boken var ointressant. Hon gav upp innan hon kom till sidan hundra.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: