The Book Pond
1083 recensioner
4544033 besök
Dödlig dos
pixel
Donna Leon
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Fatal remedies
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 1999
ISBN: pixel 91-7001-351-9
Kommissarie Brunetti är inbiten venetianare, som bor och verkar i Venedig. I dödlig dos hamnar dock hans hustru Paula i rampljuset när hon en natt kastar in en gatusten genom skyltfönstret på en resebyrå för att protestera mot deras organiserade sexresor. Uppmärksamheten uteblir inte, men är inte av det positivare slaget för paret Brunettis del och relationen mellan makarna blir kylig. Situationen ansträngs ytterligare när resebyråns ägare hittas död, med - som det verkar - tydliga kopplingar till Paulas anklagelser. Nu gäller det för Brunetti att både hitta mördaren, rentvå sin hustru och sitt eget yrke.

Brunetti-böckerna är oskyldiga, trivsamma lagom långa deckare som man med fördel läser som förströelse på semestern. Leon bygger upp en grovhuggen intrig, men betoningen ligger minst lika mycket på att skapa en 'italiensk' atomosfär med tyngdpunkt på det kulinariska. Man läser om innehåll i flerrättersmiddagar, kaffe på barer, kyld grappa, bakverk från konditorier. Här ges också många ögonblicksbilder av venetiansk miljö och temperament.

Jag förmodar att porträttet av Brunetti ska betraktas halvt ironiskt. I jämförelse med framförallt kvinnorna i sin omgivning framstår han som en stofil som varken kan hantera någon form av modern informationsteknologi eller vet hur en spis fungerar. Den äkta makan får gärna jobba för honom så länge hon är hemma till klockan fem och kan göra omständiga måltider till familjen. Inskränkt är väl en förmildrande beskrivning, men Leon väljer i stället att teckna honom milt överseende, vilket gör att man som (kvinnlig) läsare inte riktigt finner det värt besväret att elda upp sig över chauvinismen. Han är ju trots allt bara en gammal - och fiktiv - man.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: