The Book Pond
1083 recensioner
4543982 besök
Flickan som lekte med elden
pixel
Stieg Larsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-91-1-301530-9
Så har jag avslutat den andra delen i Millenium-serien om journalisten Mikael Blomkvist och den antisociala, men tekniskt begåvade och numera miljardärskan Lisbeth Salander.

Lisbeth har efter sitt lyckade kap i Wennerströmaffären (från 'Män som hatar kvinnor') återvänt till Sverige. Knappt har hon satt sin fot i fäderneslandet, förrän hon blir anklagad för trippelmord. Offren är hennes plågoande Nils Bjurman och ett akademikerpar som håller på att nysta i en traffickinghärva. Spåren pekar rakt mot Lisbeth, eftersom hennes fingeravtryck hittas på det förmodade mordvapnet och hon går av naturliga skäl under jorden, vilket betyder att hon sitter och trycker i sin nya lägenhet för 25 miljoner. Blomkvist tvivlar starkt på att Lisbeth är skyldig och lyckas etablera en digital kontakt med henne. Genom denna får han ledtråden Zala, en väl dold person i den undre världen med kopplingar till SÄPO som på något sätt sitter inne med nyckeln till mordet. Därefter börjar tre parallella jakter på lösningen som bedrivs av polisen, Milleniums redaktion och Lisbeth själv. Ska Salander hinna rentvå sig själv innan lagens långa arm får tag i henne?
'Flickan som lekte med elden' är en tjock bok som ger mer information om Lisbeth Salanders bakgrund och varför hon utvecklats till den person hon är. Det är, som alla förstår, inte några positiva upplevelser. Men Salanders starka personlighet och till någon mindre grad Blomkvists är vad jag tycker är en stor del av behållningen med böckerna. De är inte slitna kommissarier, utan tvärtom fulla av energi, raseri och använder minst sagt exceptionella metoder för att uppnå sina mål. Kanske inte alltid inom lagens eller den gängse moralens riktmärken, men underhållande är det. Inte ens deras sexualitet är traditionell, utan Mikael har flera kvinnoaffärer på en gång (fast märkligt nog utan att man uppfattar honom som en Casanova) och Lisbeth är bisexuell eller snarast bara sexuell.

Själva intrigen tycker jag är svagare den här gången än i 'Män som hatar kvinnor' och den känns kanske inte helt sannolik på sina ställen. En rolig detalj är att Paulo Roberto, ja den före detta kända boxaren, har kastats in i handlingen som sig själv och får något av en hjälteroll. En sökning på Google ger inga svar på den gåtan...

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: