The Book Pond
1083 recensioner
4377434 besök
Vindens skugga
pixel
Carlos Ruiz Zafón
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel La Sombra del Viento
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-91-7263-756-6
Daniel Sempere är bara tio år när hans pappa tar med honom till den mystiska platsen som heter Böckernas Gravkammare. Där får han lov att plocka ut en bok som ska bli hans egen.

Daniel väljer Vindens skugga av författaren Julián Carax. På en dag har han slukat boken, men när han försöker hitta fler titlar verkar det så gott som omöjligt. Daniel börjar göra efterforskningar och upptäcker att någon gör sig stort besvär med att utplåna alla Carax böcker och nu är han även på jakt efter Daniels exemplar. Under åren som följer lyckas Daniel hålla den gömd samtidigt som han gräver djupare i gåtan. Till sin hjälp har han den lojale, evigt optimistiske och hungriga kollegan Fermín Romero de Torres. Ur det förflutna växer sakta en historia fram om vänskap, hat och olycklig kärlek som börjar visa förvillande likheter med Daniels eget liv. När han börjar få påhälsning av den sadistiske poliskommissarien Fumero inser han att den oskyldiga detektivlek han bedrivit har övergått till blodigt allvar där hela hans tillvaro står på spel.

Jag fastnade redan efter första kapitlet som är som en mycket vacker liten novell i sig själv. Ruiz har onekligen gjort något eget, men boken påminner mig samtidigt om Paul Austers verk, framförallt Illusionernas bok där en besatthet av det förgångna också har en central roll. Med Fumeros inträde följer också inslag av noir-känsla i Vindens skugga som för tankarna till New York-trilogin.

Det som inte alls är austerskt är de rena buskis-inslagen där den oefterhärmliga Fermín slänger ur sig något insiktsfullt. I början kunde jag reagera på att hans burleska utfall inte 'passade in' i stämningen och gjorde boken till något av en fars, men efter ett tag började jag att uppskatta dem.

Intrigen är som ett riktigt pussel vars helhetsbild tar lång tid att veckla fram, men den är också aningen snårig så på sina ställen tappade jag sammanhanget. Tempot är smått ojämt, men i sista hälften som är den starkare delen av boken tog min läsning fart ända fram till slutet som egentligen är flera sådana staplade på varandra. Det tycker jag är lite synd och det hade bevarat magin bättre om Ruiz inte så utförligt berättat hur det gick med allt och alla. Fast detta är egentligen petitesser i det stora hela. Vindens skugga är en mycket fantasifull, vemodig, vacker, spännande och rolig bok och man ska vara lycklig om man fortfarande har den framför sig.

-------------------
BOKKLUBBEN satte alla fyror utom Jenny som inte gav den mer än en etta. jenny tyckte att det var en lovande början, men sedan hände ingenting. Hon hade gärna kunnat hoppa över de 300 första sidorna och intrigen var alldeles för uppenbar och självklar.

Johanna hade läst inledningen för sina elever flera gånger för att den var så vacker och stämningsfull. Hon gillade också språket och tyckte boken var enormt välskriven.

Eva L gillade stämningen, det disiga Barcelona. Hon tyckte inte att handlingen var särskilt övertydlig utan var tvärtom glad åt brevet i sista kapitlen som klargjorde sammanhang. Slutet var väl hollywood-aktigt. Varför Julian hade en sådan kvinnotjusande kraft fick man aldrig reda på.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: