The Book Pond
1083 recensioner
4543933 besök
En komikers uppväxt
pixel
Jonas Gardell
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 91-1-301129-4
En komikers uppväxt blev något av det stora genombrottet för Jonas Gardell. Boken filmatiserades också med Björn Kjellman om jag minns rätt.

Boken följer dels den tolvåriga Juha i 'förortsidyllen' Sävbyholm, som förtvivlat försöker bli omtyckt och populär genom att muta in reviret som klassens clown. Det är inte alltid det funkar och priset han får betala är att om och om igen svika sina mindre populära kamrater; Jenny med stripiga håret och Thomas med tyska mamman. Man får också följa Juha som vuxen när han slagit igenom som komiker och älskas av publiken, men inom sig fortfarande bär det svarta hålet från mobbingen i barndomen. Både den han utsattes för och den han själv bidrog till.

En komikers uppväxt är en smärtsamt sann bok om hur grymt det är att vara barn ibland. Gränsen för hur långt man är beredd att anpassa sig för att vara som alla andra är hög och får konsekvenser som kan leda till livslånga sår inombords. Man lider med Juha, med Jenny och med Thomas. Med en klump i halsen tänker jag också tillbaka på min egen mellanstadietid som inte heller var så himla solig. Den trygga förorten blir till ett fängelse för dem som inte passar in och de vill bara bort därifrån.

Gardell är som bäst när han håller sig i barndomen, för det gör han skarpt och inte utan komiska poänger. Tyvärr har han också i mycket av det jag läst och sett ett behov av att uttrycka sig mer rödvinspoetiskt och överdrivet dramatiskt. Det är inte fullt så framträdande i En komikers uppväxt, men avnitten med den vuxna Juha är åt det hållet. Jag har lite svårt för den sidan när han ska vältra sig i nattsvart död och elände med osammanhängande meningar och allmänt flummigt språkbruk. Slutet är abrupt och ledsamt, men man förstår ändå att Juha har kommit fram till någon slags försoning med sig själv, även om jag kanske hade önskat att det hade varit lite tydligare.

Efter En komikers uppväxt har Gardell skrivit ytterligare två fristående romaner i sviten: Ett ufo gör entré och den relativt nyutkomna Jenny.

-----------------------------
BOKKLUBBEN gav alla treor till En komikers uppväxt, utom Eva J som gav den en fyra.

Maria hade höga förväntningar som 'krossades', men hon tyckte ändå om den. Trodde dock att den skulle ge mer. Förstod inte helt om Thomas dog eller inte, tyckte inte om att det var inlindat.

Jenny hade också höga förväntningar. Hade fått uppfattningen att den skulle vara rolig, men den var snarare dramatisk. Järmför den med Barnens Ö, intressant med barnens perspektiv, ville nästan hoppa över de 'vuxna' delarna. Lättläst och aldrig tråkig.

Eva J visste ingenting om boken och blev positivt överraskad. Den var lättläst, vilket betyder mycket för henne. Tyckte temat var intressant; arbetar man ej med barn eller har blivit utsatt för mobbing så blir det ett sätt att förstå hur det kan upplevas och hur det kan påverka hela livet. Hon störde sig inte på de 'vuxna' passagerna.

Eva L höll med om mycket hos föregående, men hon uppskattade Juhas inlägg som vuxen eftersom det balanserade boken som annars skulle känts som en 'bullen-film'.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: