The Book Pond
1083 recensioner
4540029 besök
Tio tankar om tid
pixel
Bodil Jönsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Brombergs
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-7608-933-9
För några år sedan blev fysikprofessorn Bodil Jönsson ett hett namn inom både bok- och företagsvärlden. I våra dagar av utbrändhet och stressade människor hade hon skrivit en bok om hur man ska hantera sin brist på tid.

Boken är ett resultat av 20 års funderingar kring olika aspekter på tid och den börjar med att hon konstaterar att vi inte alls har någon tidsbrist, för tid är det enda vi har! Vad hon egentligen menar är att det vi upplever oss ha för dåligt med är fri tid och det kan vi göra något åt. Själv tog hon en time-out (som alla politiker i blåsväder numera gör). Bodils varade i 2 månader tills hon började känna att klockan gick sakta igen. Men time-outer kan också betyda 5 minuter då man drar sig undan och andas lugnt.

Man måste också prioritera om och lära sig att välja bort evenemang för att få sin fria tid. Den fria tiden behöver nödvändigtvis inte vara lång i klocktid för att vara kvalitativ, huvudsaken är hur man som individ upplever den så. Därav kan man säga att tid är en mental föreställning.

Det finns tio kapitel i boken och framförallt de första tycker jag innehåller vettiga och konkreta råd som ovan. Sedan tar boken plötsligt en fysikalisk vändning som jag har mycket svårare att begripa. De handlar bland annat om hur vi som människor ska förhålla oss till att utvecklingen går allt snabbare. Jag läser och läser om, men jag förstår i alla fall inte vad Jönsson vill säga med sina exponentialfunktoner, diagram kring förändringstakten, tankerytm och baklängestankar eller hur jag ska kunna applicera det i min vardag. Kanske det är för att jag inte har någon naturvetenskaplig/fysikerbakgrund som jag inte kan förhålla mig till hennes resonemang, men jag tycker de är oerhört flummiga. Eller för att använda Bodils eget begrepp så verkar vi ha helt olika tankerytmer.

Som någon slags time management light är Tio tankar om tid delvis användbar. Resten känns som en filosofisk utsvävning eller utmaning, vilket säkert också kan attrahera en del människor, men inte mig.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: