The Book Pond
1083 recensioner
4549445 besök
The queen and I
pixel
Sue Townsend
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Drottningen och jag
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 978-0-141-01087-8
Efter att ha skrattat mig igenom Adrian Mole i Cappuccinoåldern förra året ville jag absolut återupprepa succén med andra böcker av Sue Townsend. The Queen and I fanns inne på biblioteket så jag kastade mig raskt över den.

Den handlar om ett fiktivt val i Storbritannien där republikanska partiet tar makten och lägger ner monarkin. Hela kungafamiljen blir avsatt och får byta slott mot klassiska brittiska radhus i förorten där de ska lära sig att handskas med begränsad budget, socialarbetare, byråkratiska blanketter, matlagning, kort sagt allt som är helt nytt för dem. Vad händer när de helt plötsligt måste börja leva som vanliga människor?

Tanken är onekligen svindlande och visst blir det lite komiskt när Drottningen (Elizabeth II för övrigt. Hela kungafamiljen återfinns med sina riktiga namn) hamnar på sjukan efter att ha försökt öppna en konservburk eller när de får anlita en mattskärare för att de dyrbara persiska mattorna ska passa in i det nya trånga boendet eller Charles blir som återfödd när han får ägna sig åt ekologisk odling på sin lilla trädgårdsplätt. Men jag garvar inte mycket, eller faktiskt alls för att vara ärlig. Det känns för det mesta nästan sorgligt när den missanpassade familjen ska försöka styra upp underklasstillvaron.

Adrian Mole är också en sorglustig figur, men här gjorde den rappa dialogen och framförallt ironin att man ändå kunde skratta åt eländet. Townsend har försökt skruva till det här också, men lyckas inte så bra tycker jag. En annan lite ledsam detalj är att boken skrevs 1992 då prinsessan Diana fortfarande levde. Hade Townsends scenario blivit verklighet hade hon och Charles levt ganska lyckliga i sin radhuslänga, men nu vet vi ju hur det gick i stället. Kanske jag har svårt att förstå det roliga i The Queen and I på grund av att jag inte är britt. Jag funderar på hur jag hade sett på en motsvarande bok om den svenska kungafamiljen och det hade nog onekligen gett mina mungipor en större skjuts uppåt.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: