The Book Pond
1083 recensioner
4540041 besök
9½ månad
pixel
Annika Lantz
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel 9 ½ månad
Bokförlag: pixel Normal
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-85505-06-4
När vår rikskända radioprofil Annika Lantz fick sitt andra barn chockades hon av livet som flerbarnsmor. Det var inte bara stor förändring mellan ett och två barn, hennes son T skrek dessutom hyfsat oavbrutet och sov dåligt. Månaderna som följde skulle bli en kamp för att klara dagarna med minimalt med sömn i kroppen, samtidigt som de försökte få en diagnos på T:s tillstånd där kolikmedicin varvades med mjölkfria dieter.

Det låter otroligt deppigt och nu när jag läser med 'mamma-ögon' förstår jag verkligen hur jobbigt det måste vara att vakna fem gånger per natt och bära omkring på en skrikande bebis, även om jag själv inte haft det så illa. Men Annika Lantz vore inte Lantz om hon inte begagnade sig av sin fenomenala svada och med knivskarpa formuleringar och ironidrypande humor berättar om de första månaderna med T. Jag skrattar hejdlöst åt hopplösheten.

Samtidigt finns det en ömhet och sårbarhet i boken som man inte är van vid hos Lantz. Moderskärleken lyser klart igenom både vaknätter och amningskoma. Hon bjuder också på sitt eget sviktande självförtroende när det gäller att komma tillbaka till yrkeslivet och börja umgås med folk utanför föräldrabubblan. Jag har läst en del recensenter som tycker boken känns krystad. Jag håller inte med. Den är befriande rolig och trösterik för alla nyblivna föräldrar.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: