The Book Pond
1083 recensioner
4549404 besök
Barnaboken
pixel
Anna Wahlgren
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier Carlsen
Utgiven: pixel 1983
ISBN: pixel 978-91-638-4202-3
Anna Wahlgren lär vara en av Sveriges mest utskällda personer och Barnaboken har således fått mycket skit, men den har också hyllats av många. Faktum är att om man söker lite på nätet är det nästan något religiöst över anhängarna till Anna Wahlgrens BB och dess läror.

Wahlgren har nio barn och det är hennes erfarenheter med dem som ligger till grund för skötsel- och uppfostringsteorierna i Barnaboken, från det att barnet är nyfött till sexton år. Hennes idéer bygger på att varje skrik är en fråga som det är förälderns ansvar att besvara med fast hand. Rutiner för sömn och mat ska införas tidigt och konsekvent enligt noggranna scheman där även ensamlek och social delaktighet står på dagordningen.

Det är kanske kapitlet om sömn som skapat mest rabalder då Wahlgren förordar att bebisen sover på magen. Alla som varit på en barnavårdscentral vet att det är ett stort no-no, då antalet fall av plötslig spädbarnsdöd sjönk drastiskt när ryggläge började rekommenderas. Wahlgren hävdar dock att bebisen sover bättre på magen och att andningslarm ska användas.

Barnaboken är skriven som en skönlitterär vägledning med löpande text. Det gör det lite svårare att hitta i den och Kurt blev vansinnig på hennes språk med upprepningar och avhuggna meningar. Jag kan dock tycka att det är ganska vilsamt att läsa.

Det är omöjligt att recensera boken om jag inte också relaterar till vår egen nytta av den. Det verkar vara Anna Wahlgens antagande att alla bebisar kommer svara på hennes 'behandling' på samma sätt om man genomför den korrekt, annars har man misslyckats som förälder? Det gav upphov till en del dåligt samvete hos mig. Jag försökte införa amnings- och sömnschema tidigt, den så kallade standardmodellen, men det fungerade bara till viss del eftersom vår dotter aldrig har sovit de där 16-20 timmarna som andra spädbarn tydligen gör. Att vagna henne till sömns gick inte heller i början trots att vi stod där i evigheter. Jag lade henne dock aldrig att sova på magen eftersom det kändes olustigt.

MEN det har ändå varit en god hjälp att ha genomtänkta rutiner att luta sig mot för det behövde jag verkligen under den första tiden. När Sophie blev lite äldre så vart hon helt plötsligt mottaglig för att gungas till sömns i vagnen och började somna tidigare på kvällen. Idag vid fem månaders ålder så har vi spikade tider som fungerar och hon sover hela natten.

Jag har inte använt Anna Wahlgrens metoder fullt ut, men inspireras av dem och anpassar sedan till vad som känns rätt för oss. Jag går ofta tillbaka till den och läser allteftersom Sophie blir äldre för den innehåller mängder med sunt förnuft och kloka råd - och även andra saker som jag inte gillar fullt lika mycket.Men man behöver inte följa allt slaviskt, för det är ju ändå individer vi har att göra med, både vad gäller barnet och föräldrarna.

För den som vill läsa mer finns även en hemsida där man t.ex. kan ställa frågor.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: