The Book Pond
1083 recensioner
4543929 besök
The kite runner
pixel
Khaled Hosseini
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Flyga drake
Bokförlag: pixel Riverhead books
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 978-1-59448-301-1
Så har jag också till slut läst 2007 års mesta listetta. Nu när filmen haft premiär lär nog boken sälja bra ett tag till. Flyga drake börjar i Afghanistan hos en liberal medelklassfamilj innan Talibanerna kom till makten. Pojkarna Amir och Hassan är jämnåriga och bor i samma hus, men en sak skiljer dem åt; Hassan tillhör Hassarafolket och är tjänare åt Amir och hans pappa. Men de är ändå bästa kompisar och framförallt ett oslagbart team i drakflygning.

Efter en seger i Kabuls årliga drakflygningstävling inträffar en tragedi som skapar en spricka i pojkarnas vänskap. Kort därefter kommer den sovjetiska invasionen och Amir och hans pappa flyr till USA. Men minnen och samvetskval lever kvar och en dag måste han åter stå öga mot öga med sitt förflutna.

Jag förstår att det här har blivit en så läst och omtalad bok. Det är en stark och gripande berättelse. Inte bara på grund av pojkarnas öden, utan också för att man får följa hur ett helt land faller samman under politiskt och religiöst förtryck. Det gör mig så fruktansvärt arg och ledsen att läsa om talibanernas maktfullkomliga religiösa fanatism till ingen nytta.
Efter ett tag smyger det sig dock in ett litet aber, då jag alltmer får känslan av att jag sitter med ett filmmanus i handen. Det blir lite för dramatiskt, lite för ondskefullt, lite för snyftigt. Förstå mig rätt, boken ska absolut läsas för den har många goda kvalitéer. Den är rörande och inte minst kan den ge en lite mer nyanserad bild av muslimer och muslimska länder. Men jag blev inte förvånad att den blev film om man säger så och jag tyckte nog att Tusen strålande solar som jag läste förra året gav en mer äkta känsla rent generellt.

------------------
BOKKLUBBEN var också mycket positiva och alla gav fyror, utom Jenny som satte en femma.

Johanna blev väldigt berörd av boken, dels pga övergreppen, men också för att hon fick en helt ny inblick i en 'ny' värld. Tyckte om skildringarna i Afghanistan som känns realistiska och självbiografiska. Däremot falerar språket ibland.

Jenny hade sett filmen och blev glad av att se att det var så vackert, fick en positiv bild av landet.

Eva gillade inte språket som ibland kändes på mellanstadienivå.

Maria menade att hon blev upplyst på ett bra sätt, att boken krossar fördomar. Hon drog paralleller till Vindens skugga. Tyckte dock inte om delen när han flyttat till USA.

Marianne reagerade på det enkla språket vilket passar bra i de tidiga åren men blir konstigt när det är den vuxna skildringen.

Kattis fastnade direkt och tyckte den var jättebra. En fängslande historia som känns sann och aktuell med ett lätt och direkt språk.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: