The Book Pond
1083 recensioner
4542459 besök
Living on the seabed
pixel
Lindsay Nicholson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Stanna hos mig
Bokförlag: pixel Random house
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 009190015-8
Blödig blev blödigare när jag fick barn, så egentligen är det helt huvudlöst att läsa en bok om en kvinna som inom loppet av några år förlorade både sin man och sin dotter. Det är dessutom en sann historia!

Kvinnan är Lindsay Nicholson, journalist och chefredaktör för ett par större månadsmagasin i England. Hon gifte sig relativt ung med John Merritt, också han journalist, och de fick dottern Ellie. De var hårt arbetande men lyckliga, tills John en dag blev oförklarligt trött och fick uppsöka sjukhus där han diagnosticerades med en ovanlig form av leukemi. Ett och ett halvt år senare dog han och då var Lindsay höggravid med deras andra dotter, Hope, som John aldrig fick träffa. Några år senare avled den äldsta dottern Ellie i samma sjukdom och sorgearbetet började om.

Living on the seabed är ett vittnesmål, skriven många år efter dessa två tragiska händelser, om hur Lindsay orkade igenom det svåraste av allt. Boken är en biografi, men också delvis tänkt som ett stöd i andra människors sorgearbete; vilka faser man kan förväntas gå igenom, hur lång tid det kan ta att fungera normalt igen och att man aldrig, aldrig ska tro på Hollywood-versionen av sorg. Boken slutar med att Lindsay 12 år efter Ellies död fann kärleken på nytt och gifte om sig.

Det här är en remarkabel bok. Så gripande, men inte det minsta sentimental och, kan jag tänka mig, stöttande för andra i en liknande situation. Som den journalist hon är vet Nicholson både hur hon ska bygga upp en historia och skriva om den på ett bra matter-of-fact-sätt. Ja, jag grät, men mindre än vad jag hade förväntat mig. Och den slutar så lyckligt som det nu går. En stark fyra.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: