The Book Pond
1083 recensioner
4549571 besök
Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
pixel
Liza Marklund, Lotta Snickare
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Pocketförlaget
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 978-91-85625-62-8
Varför har vi ett företagsklimat i Sverige där näringstoppen består till 85% av män? Varför är leksaksaffärerna uppdelade efter vilket kön det är på barnet? Varför döms kvinnor som ett kollektiv om en kvinna gör bort sig, medan man hos män dömer individen?

Detta är några frågor som lyfts i boken med det lååånga namnet, som för övrigt är ett citat av USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright. Marklund och Snickare börjar från år 0 och visar med studier och experiment som gjorts att pojkar och flickor behandlas olika från det att vi föds. Det hade inte varit något problem om det inte varit för det att denna fostran kommer ligga många tjejer i fatet i resten av deras liv. En människa som inte tar någon plats och är mer söt än krävande gör troligen inte karriär i dagens industri-Sverige.

En del saker ger mig en tankeställare och en lätt generande rodnad på kinderna, t.ex. kapitlet om olika roller kvinnor går in i för att tackla mansdominansen. En del saker gör mig förbannad, som hur olika människor behandlar bebisar beroende på kön. Stycket om minröjare för att hantera de eventuella hinder man råkar ut för är vägledande och matnyttigt. Och intressanta är de personliga reflektionerna, så fyndigt döpt till 'Mitt livs novell.'

Men personligen kan jag inte relatera till allting. Jag kan ärligt talat inte påminna mig någon gång jag har känt mig diskriminerad på grund av mitt kön i yrkeslivet. Tvärtom har jag haft (manliga) chefer som pushat och stöttat mig, trots att jag egentligen inte varit särskilt intresserad av att göra karriär. Jag har iofs aldrig varit någon riktig 'tjej-tjej', så jag vet inte om det har med det att göra, eller om jag bara haft tur?

Det som känns rätt tungt med boken är att Marklund och Snickare refererar till ett antal utredningar, undersökningar och rapporter som tittat på (bristen på) jämställdhet i vårt samhälle och ändå verkar det hända så ofantligt lite.

Det som dock är positivt är att det ändå går att förändra saker och ting. Jag ska se till att ta åt mig en del råd i boken (networking, networking, networking) i högre utsträckning och vi ska även förbereda kommande generationer på världen därute. Jag har en genuin känsla av att vi inte behandlar Sophie särskilt överbeskyddande eller försiktigt för att hon är tjej. Jag tycker mig se redan nu att hon kommer bli en tuff, trygg och kaxig tjej och det bådar gott.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: