The Book Pond
1083 recensioner
4544089 besök
Hennes mjukaste röst
pixel
Bengt Ohlsson
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier pocket
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-0-011869-3
Karen är med om en bilolycka och vaknar upp på akuten. Sakta minns hon att hon åkte efter den man som precis lämnat henne när hon krockade mot ett vägräcke. Í smärtdimmorna rannsakar hon sitt moderskap och sina relationer och når fram till beslutet att hon inte vill ha fler förhållanden. Vid utskrivningen sätter hon planen i verket, försöker vara snällare mot sig själv, prata ut med sina barn och driva bort sorgen från mannen som sårat henne. Men besvikelser och svek ligger djupare än Karen kanske kan ana och det är inte så lätt att starta om på nytt.

I början tänker jag 'Vad annorlunda, vilket fint språk, vilken ordrik och sinnrik berättarglädje'. Efter halva boken har jag svängt radikalt för det finns inga andra ord att beskriva Karens tankegångar med än 'konstiga'. Hon är rent ut sagt så jävla konstig att det är surrealistiskt. Ett exempel:

Där kommer rösterna. Hon kan inte höra vad de säger. De låter tillkämpat skojfriska, som när ett barn eller ett hudjur inte är kvar där man lämnade det, och när hon vänder sig om, med små rädda steg och fingrarna krokade i gallret, då vet hon att hon ser ut som en gammal kvinna

Och så där håller det på, svävar ut i märkliga, luddiga resonemang som inte leder någonvart och som jag inte begriper. Säkert går många igång på den här känsliga poesi-litten, men det är inte min kopp te som dessutom föredrar kaffe. Det kan nog kallas vackert, men det ger mig varken underhållning eller insikter. Tyvärr.


A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: