The Book Pond
1083 recensioner
4544070 besök
Sommarsystrar
pixel
Judy Blume
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Summer sisters
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 1998
ISBN: pixel 91-7643-746-9
Victoria kommer från en enkel bakgrund, hon har en utarbetad, bitter mamma, en handikappad bror och aldrig några pengar. Kontrasten gentemot coola klasskompisen Caitlin är stor och Vix kan inte tro sina öron när hon blir hembjuden till Caitlins sommarhem i Martha's vineyard. Det blir en magisk sommar och flickorna blir bästa vänner, sommarsystrar, trots sina olikheter. Vix är den jordnära, grundade. Caitlin röet som sprids för vinden, den ombytliga. Och de träffar Bru och Von för första gången.

En sommar blir till flera, de växer upp och växer ifrån varandra, och kontakten blir alltmer sporadisk. Men en dag ringer Caitlin och berättar att hon ska gifta sig. Vix får en chock när hon höra med vem.

Sommarsystrar är en finstämd, lite melankolisk skildring av känsliga tonårsår, av osäkerheten, av första kärleken, av vänskapsband som knyts. Som läsare får man nästan bara följa med under sommarmånaderna vilket gör att det vilar en stämning av salt hav och ljusa, varma kvällar över den.

Blume använder sig av en ovanlig teknik där hon låter läsaren få korta glimtar ur nästan alla personernas perspektiv. Jag gillar det, det ger ett bredare spektra av händelser som inträffar och det är tillräckligt korta sekvenser för att inte störa huvudspåret i boken.

Men jag är inte helsåld på Sommarsystrar. Jag tycker den saknar ett riktigt driv och jag blir helt enkelt inte så intresserad av att veta hur det ska gå. Delvis tror jag det beror på att Vix ger ett litet blekt intryck och historien som helhet engagerar inte mig speciellt. Möjligen hade jag tyckt att den var fantastisk när jag var sjutton. Men nu när sista bladet är vänt försvinner den bort som en sommarfläkt.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: