The Book Pond
1083 recensioner
4549389 besök
En kvinnas val
pixel
Freda Bright
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Options
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-37-08465-8
Efter lästrions tema om tantsnuskböcker som de ibland kallas så blev jag lite inspirerad att läsa om något 80-talsalster. Jag har ett par stycken som jag någon gång läst, men aldrig recenserat så jag bestämde mig för att börja med En kvinnas val. Om inte annat kan jag få mig ett gott skratt, tänkte jag.

Boken börjar på 50-talet och rör sig sedan framåt i tiden. Ma får följa Catherine Chapman som är ung, intelligent, vacker (förstås) och har livet framför sig. Under sin collegetid träffar hon Michael och efter en tids uppvaktning friar han. Nu delar sig boken i två riktningar, lite som den där filmen Sliding Doors med Gwyneth Paltrow. Kate tackar nämligen nej till frieriet, drar till New York, gör en superkarriär inom reklambranschen och har ett otal älskare medan Kit tackar ja, gifter sig med Michael, får två barn och lever hemmafrudrömmen. Båda två valen får konsekvenser som är svåra att leva med och frågan är om det är möjligt att välja om?

En kvinnas val blev inte den orgie i hånskratt jag sett framför mig. I början är det mycket 'rik-skolflicka-på-internat-med-jumperset', men annars är det tämligen befriat från maktgalna intriger, extremt lyxleverne och explicita sexskildringar.

När handlingen splittras tycker jag faktiskt att Bright skriver ganska läsvärt om kvinnors villkor i familj och i arbetslivet på 50-talet och framåt. Man behövde överlevnadsstrategier på båda ställena. Sen är det förstås kryddat med lite kärlek eller brist på kärlek, men innehållet är ändå över förväntan bra. Forums bokomslag är dock riktigt 80-talscorny.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: