The Book Pond
1083 recensioner
4540024 besök
The book thief
pixel
Markus Zusak
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Boktjuven
Bokförlag: pixel Black Swan
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-552-77389-8
Nu har jag äntligen läst ut den enormt uppmärksammade The book thief (Boktjuven), en ovanlig bok på många sätt.

För det första berättas den av Döden själv! En inte så osympatisk figur som man kanske kunde tänka sig, dock ödesbestämd och utan nåd. Han (jag får bestämt en känsla av manligt kön) gör det han måste göra, men inte utan att ibland erfara bedrövelse för de han hämtar, för att inte tala om en enorm trötthet.

För det andra så utspelar sig boken under andra världskriget och har ett tyskt icke-judiskt perspektiv. När läste man senast en sån bok? Nu handlar det i och för sig om en familj som inte ansluter sig till nazistideologin och till och med gömmer en jude i källaren under en tid, men ändå.

Språk och struktur i boken känns också väldigt originella. Döden sammanfattar kapitlen punktvis i små rutor, historien blandas med teckningar och sagor. Man vet aldrig riktigt vad man har att förvänta sig.

Jag ska inte säga att det är en upplyftande berättelse; vad annat är att vänta med en sådan huvudperson? Det fanns gott om tragiska öden under andra världskriget och detta om flickan Liesel som förlorar mamma och bror, hamnar i en fosterfamilj och får nya vänner bara för att förlora dem på nytt, är ett av dem. Även om greppet med berättaren Döden gör att det emellanåt känns som en saga, finns här gripande partier som gör att jag många kvällar ligger och torkar bort tårar från kinderna.

Samtidigt är det inte en historia utan hopp. Här berättas om hur de minsta gester kan betyda allt för att ge ny styrka och upprätthålla livsvilja, om att ibland ha tur och att ibland lura Döden själv.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: