The Book Pond
1083 recensioner
4543915 besök
Tänd ett litet ljus
pixel
Maeve Binchy
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Light a penny candle
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1985
När andra världskriget bryter ut skickas den försynta lilla Elizabeth från London till Irland där hennes mor har en gammal skolkamrat, Elaine. Där finns också den jämnåriga Aisling och de båda flickorna blir genast bästa vänner, en vänskap som består även efter det att Elizabeth flyttat tillbaka till sina föräldrar. Den är själva navet i boken runtom vilket livet fortgår med allt vad det innebär av glädjeämnen och sorg och vänskapen ska komma att sättas på mycket hårda prov..

Maeve Binchy skriver feelgood, with a twist. Det är inte alls bara irländsk gemyt och lyckliga slut, utan tvärtom så ryms det många tragiska vändningar inom pärmarna: om London och barnen som skickades iväg under andra världskriget, om hur unga kvinnor kunde ha det på 50 och 60-talen (och hur katolska kvinnor fortfarande har det för all del..) innan den sexuella revolutionen och också om mentalsjukdomar och alkoholism.

Jag skulle tro att mitt tonåriga jag sträckläste Tänd ett litet ljus med näsduken inom räckhåll, men nu blir jag inte särskilt berörd av någon av huvudpersonerna, framförallt inte Elizabeth. Kanske för att Binchy har gett henne ett märkligt stelt och distanserat språk. Aislings mamma Elaine är snarare den som framstår som mer älsklig och levande. Jag tycker om den första delen av boken i början på 40-talet när flickorna bor i samma hus på Irland; den har en fin och sårbar känsla. Men sen, jag vet inte, jag har svårt att bli engagerad i resten av historien. Och slutet kommer från ingenstans och är helt bedrövligt konstigt. Gillar inte.

-----------------
Tidigare läst 1996-02-13. Ej recenserad vid tillfället.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: