The Book Pond
1083 recensioner
4543913 besök
Kom hjärtans fröjd
pixel
Elsi Rydsjö
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1982
ISBN: pixel 91-0-044601-7
Under en period nu har jag läst om ett antal böcker som jag aldrig recenserade då det begav sig. Ingen av dem har fått mer än ett svagt medelbetyg tror jag, så det fanns kanske en anledning till att de föll i glömska.. Men äntligen så har jag stött på ett guldkorn i samlingen!

Kom hjärtans fröjd utspelar sig i Småland strax innan sekelskiftet (1900-talet) och handlar om änkemadamen Harriet Hardeberg och hennes tre barn. Hos Julia Crona på Berg har tvillingarna just blivit myndiga och hon ser fram emot att dottern Frederika ska avsluta sina läkarstudier i Lund, när det förflutna kommer och knackar på med katastrofala resultat. Systern Louise driver glasbruk med sin man Andreas på Lisebäck och kämpar med att skapa en modern industri och drägligare arbetsvillkor för sina torpare. Och på Stensvik försöker Gustav Hardeberg utan framgång att fostra sonen Adrian till att bli nästkommande godsherre, fastän dottern Maria egentligen är den dugligare.

Det här är en underhållningsroman i herrgårdsmiljö som inte har många döda minuter. Här får livets alla skeenden plats från födelse till död, spirande kärlek till hjärtesorg, ungdom till ålderdom. Samtidigt berättar den en historia om tidens villkor, rättigheter och frigörelse för framförallt kvinnor ur övre medelklassen som är inspirerande och intressant.

Låt inte titeln lura er att tro att detta är något romantiskt blaha, tvärtom är den osentimental, välskriven och en av de bättre böcker jag läst av en svensk författare. Kanske att jag blev lite extra exalterad av det faktum att den inte är en sådan jämmerdal som övrig svensk litteratur brukar hemfalla åt..
-------------

Tidigare läst 1985-09-01. Ej recenserad vid tillfället.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: