The Book Pond
1083 recensioner
4544031 besök
The given day
pixel
Dennis Lehane
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ett land i gryningen
Bokförlag: pixel Doubleday
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-0-38561-533-4
Ni vet hur det är, när man läst vissa böcker kan man inte förstå varför man väntade så länge med att göra det och samtidigt sörjer man att de tagit slut. Just så var det för mig med The given day.

Dennis Lehanes episka roman utspelar sig vid tiden för första världskriget och bottnar i en verklig händelse, den stora polisstrejken i Boston 1919 för bättre anställningsvillkor. Poliserna hade usla arbetsförhållanden med dåliga löner, 80-timmarsveckor och polishus som var sanitära olägenheter. Till slut fick kåren nog och gick ut i en massiv strejk som ledde till upplopp och militära ingripanden.

Luther Laurence är en svart, levnadsglad baseballtalang som försöker bli en ansvarstagande familjeman, men han hamnar i dåligt sällskap och befinner sig snart på flykt undan rättvisan. Han hamnar i Boston där han får anställning som chaufför hos familjen Coughlin.

Yngsta sonen Danny Coughlin är liksom fadern polis, men det finns en spänning dem emellan då idealisten Danny går sina egna vägar och öppet trotsar fadern. I familjen finns också irländska husan Nora, som Danny har känslor för, men hon bär på en hemlighet som han inte kan acceptera.

Vi får också följa Babe Ruth, legendarisk baseballstjärna. Genom hans ögon får vi ett utifrånperspektiv på behandlingen av svarta, polisstrejken och den egna karriären.

Det är ingen nyhet att jag håller Dennis Lehane högt. Enligt min mening är han en av de främsta samtida amerikanska författarna och med The Given Day har han tagit ett stort litterärt steg framåt. Det här är en gripande, väl researchad roman som handlar om spanska sjukans härjningar, om villkoren för svarta och invandrare i USA, kanske lika aktuell nu som då egentligen. Den är mindre hårdhudad och ironisk än hans andra alster och med ett djupare, personligt engagemang tror jag. Här, som alltid, står dialogen ut och är helt strålande med knivskarpa formuleringar som aldrig är pinsamma. Det är bland annat därför jag älskar hans böcker.

The given day är drygt 700 sidor lång, men låt inte formatet avskräcka, då den är så värd att läsas (har hört att den svenska översättningen är katastrofal så jag rekommenderar den engelska utgåvan). Min enda invändning är att om man liksom jag inte kan något om baseball så är det svårt att uppskatta detaljnivån i de matcher som referreras..

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: