The Book Pond
1083 recensioner
4549378 besök
The princess bride
pixel
William Goldman
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Harcourt Books
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-15-603521-7
The Princess Bride är en kultförklarad fantasyfilm från slutet på 80-talet som bygger på manus av William Goldman baserat på hans egen bok. På boken står det S. Morgenstern's classic tale, men faktum är att denne Morgenstern aldrig existerat utan det är en av många lekar Goldman ägnar sig åt.

Historien om Buttercup (the princess bride) och hennes enda sanna kärlek Westley är en saga, förmodligen sen medeltid, som innehåller alla klassiska ingredienser som kärlek, ridderlighet, ondska, magi, äventyr och - i det här fallet - toppat med humor och satir. Det är inte olikt Neil Gaiman, fast jag misstänker att Goldman faktiskt kom först.

Här finns t.ex. jätten Fezzik, osannolikt stark och svag för rim. Det är den revanschsugna spanjoren från vilken vi fått det bevingade citatet:

- Hello, my name is Inigo Montoya. You killed my father, prepare to die!',

den tvålfagre Westley, en ondskefull sexfingrad greve, ett eldträsk fullt med ROUS (Rodents of unusual size)..

Goldman vill få det att framstå som han skrivit en sammanfattning av Morgensterns omfattande och långrandiga verk och bryter ständigt in med kommentarer om att han filtrerat bort t.ex. 18 sidors detaljerade beskrivningar av någons garderob. Det är ett ganska underhållande och inte minst annorlunda, och jag måste säga att jag initialt köpte hans stilgrepp innan jag fattade att det bara var påhitt.

Sagan fungerar som vuxenlitteratur just för att den är så ironisk, men för egen del så rycktes jag faktiskt med av historien som sådan också.

Jag är dock inte helt förtjust i tillägget Buttercup's baby som jag tycker blir för mycket på alla sätt, utan Goldman borde nog egentligen satt punkt när det egentligen är slut.

Se också filmen för all del, den kan kännas gammal i specialeffekter, men är riktigt härligt corny.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: