The Book Pond
1083 recensioner
4543894 besök
Luftslottet som sprängdes
pixel
Stieg Larsson
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-1-301531-6
Någon närmare presentation av Stieg Larsson och hans Millennium-trilogi kan väl knappast behövas. De har toppat alla listor som går, sålt i hundratusentals ex, gjorts om till film. Det hade varit en ännu större framgångssaga om bara Larsson hade fått uppleva succén, men nu dog han ju som de flesta vet vid alltför ung ålder.

I alla fall är det här den sista delen, som tar vid direkt där den förra slutade. Lisbeth Salander, asocial datahacker av rang har gett sig ut på hämndjakt och i ett försök att ta kål på sin biologiske far, Zalachenko, blir hon skjuten i huvudet. Hon överlever dock och vaknar upp på Sahlgrenska bara för att upptäcka att hon har hela världen emot sig. Hon anklagas för mord och mordförsök och utmålas som ett monster i pressen.

Tack och lov har hon sin egen Knight in shining armour, journalisten Mikael Blomkvist, som inte bara kommer till undsättning för att rädda Salander, utan också göra århundradets scoop. Han tänker publicera sanningen som kommer dra både SÄPO och regering i skiten och av naturliga skäl finns det många som motarbetar honom och som hellre hade sett honom död. Det är ett farligt spel i farliga tider.

Jag blev uppslukad av Män som hatar kvinnor, mindre imponerad av Flickan som lekte med elden, och konstaterar att Luftslottet som sprängdes är bäst i serien. Jag är väl medveten om att Millennium-böckerna har blivit fnyslitteratur i kultursalongerna, men det gör detsamma. Jag rycktes med från första sidan, det är inte en död stund och man kan inte annat än älska underdog-perspektivet i dem.

Klart man kan undra över trovärdigheten i Salanders hacking, den farsartade rättegången som följer och SÄPO:s mörkande av en intern hemlig Sektion, men spelar roll om det är sant, sannolikt eller inte. Det är underhållning på hög nivå på samma sätt som Die Hard eller någon annan film där individen står mot systemet och med snillrikhet lyckas övermanna det. I love.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: