The Book Pond
1083 recensioner
4540009 besök
The uncommon reader
pixel
Alan Bennett
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Drottningen vänder blad
Bokförlag: pixel Faber and faber
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-1-84668-133-2
Den brittiska drottningens hundar rusar en dag iväg mot en del av trädgården utanför vilken det står en bokbuss parkerad. Intriguing. Drottningen kliver ombord och snart har hon till sin egen förvåning lånat sin första bok. Detta är bara början på något som man kanske kan beteckna som the ”reading era”. Tillsammans med bokbussens andra kund, Norman från köket, börjar hon en litteraturresa där en stor mängd böcker lånas och läses och snart tar över Drottningens hela liv.

Hon börjar tycka att det är mödosamt med alla uppdrag som ska utföras på grund av att de tar tid från läsningen, hon får nya perspektiv och börjar höra sig för hos sin omgivning om vad de föredrar för böcker (inga ska det visa sig, då alla verkar läsa i mycket begränsad utsträckning). Drottningens nya intresse ses inte alls med blida ögon utan som en olämplig distraktion eller rentav ett hot som måste stävjas!

Jag kan inte annat än älska denna torrhumorbrittiska lilla pärla. För inte bara är det en munter historia om hur den brittiska drottningen upptäcker läsandets nöje utan det är också en slags hyllning till läsandet självt och den omvälvande effekt det kan ge. De flesta boknördar kan nog, liksom den fiktiva drottningen, också skriva under på att arbete är ett gissel som stör dyrbar lästid..)

A-Lo, 2011

1 kommentar
Bokomaten (http://www.bokomaten.blogspot.com/) 2011-12-29 08:58
Jag gillade också Bennetts bok. Alldeles lagom på sina få sidor. Känns som att han berättar en söt liten anekdot nästan, bara.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: