The Book Pond
1083 recensioner
4475823 besök
Dalva
pixel
Jim Harrison
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Bokförlag: pixel E.P. Dutton : Seymour Lawrence
Utgiven: pixel 1988
ISBN: pixel 0-525-24624-X
Dalva är huvudperson i boken med samma namn, en egensinnig kvinna på Nebraskas landsbygd vars liv har kretsat kring olika män: den son hon fick vid femton års ålder och adopterade bort, pappan till barnet som är sioux-indian till hälften, den missionerande farfadern och hennes nuvarande älskare, den alkoholiserade historieprofessorn Michael.

När Dalva når medelåldern beslutar hon sig för att sluta fara jorden runt för att stilla sin rastlöshet och fly från sina minnen och i stället söka rätt på sin son. Historien som följer blandar tillbakablickar om Dalvas tonårsromans, hennes sökande efter sonen i nutid och historiska fakta om Nebraskas inland och de människor som har levat där. Det är inte förrän i slutet på boken som hon kan släppa det förflutna. Hon befriar minnena av sina älskade män och med dem försvinner den ledsna lilla flickan hon burit inom sig.

Men det är inte för att nå fram till det förlösande slutet som man ska läsa Dalva, utan det är snarare resan dit som är värd mer i sådana fall. Jag fastnade ändå inte helt för boken. Språket är bra och den har atmosfär och ett rörande innehåll, men den rörde inte vid mig.

A-Lo, 1993
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: