The Book Pond
1083 recensioner
4549569 besök
Gomorra
pixel
Roberto Saviano
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Brombergs
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-7337-072-1
2007-2008 blev verkligen Roberto Savianos år. Tyvärr blev hans framgång också hans fall på sätt och vis. Gomorra, som handlar om den neapolitanska maffian Camorran, har uppmärksammats världen över - inte minst av den neapolitanska maffian. Det finns ett pris på hans huvud och Saviano tvingas nu leva på hemlig ort.

Med gott mod börjar jag på Gomorra, trots att jag hör systern börja sucka efter bara ett par kapitel. Men framsidan är så snygg, och boken ligger så högt på topplistorna och förordet är riktigt bra och det börjar ändå ganska intressant med en genomgång av maffians kopplingar till de italienska modehusen och den skickliga skräddaren Pasquale som sydde Angelina Jolie en klänning. Något personligt, något att relatera till. Tyvärr också bland det sista jag ser av den varan.

För sen följer en ursinnig uppräkning av namn och åter namn på personer, familjer, landskap och städer: Licciardi, Contini, Mallardo, Lo Russo, Bocchetti, Stabile, Prestieri, Bosti, Sarno, Di lauro, Secondigliano, Scampia ja, ni fattar. Saviano har uppenbarligen burit på för mycket information för länge, för det känns som han satt sig ner och bara sprutat ut all sin frustration och vrede i ett hopkok helt utan inbördes ordning som jag omöjligt kan få någon rätsida på hur mycket jag än kämpar.

Mrs B har gjort samma reflektion, men hittat en eventuell förklaring i The Nations:

'[Italian] investigative journalists --even the best ones -- use nicknames coined by insiders to refer to prominent politicians and ministries, and they frequently hint that they know much more than they can tell. Scandals are never fully described or resolved; instead, they always point to even wider scandals that will forever remain undisclosed. The result is a pervasive cynicism among newspaper readers. The Italian language even has a word, dietrologia, to denote the belief that everything important happens behind the scenes, away from the public eye.'

Fast jag måste erkänna att detta italienska stilgrepp inte direkt klargör saker och ting för mig.

Men jag förstår så mycket att Camorran är en grym och utspridd organisation. Jag förstår att den infiltrerat stora delar av det italienska samhället och jag förstår att maffian inte skulle vara någonstans om inte Kina med all sin billiga arbetskraft och ljusskygga verksamheter. Men Saviano berättar om detta på ett så ostrukturerat sätt att jag ständigt tappar bort mig och därmed allt engagemang.

Vi var till och med och såg filmen för att se om den inte kunde kasta lite ljus över alla våra frågetecken, men den var om möjligt ännu luddigare i kanterna. Jag blir rent provocerad av hur detta viktiga och angelägna ämne slarvas bort i ett opedagogiskt och rörigt sammelsurium.

Kanske Savianos presentation speglar hur komplex och svårfångad Camorrans uppbyggnad är, men det hjälper inte min läsning. Som sagt, de enda gångerna det blixtrar till är när han går ner på personnivå och man helt plötsligt får någon att relatera till och skymten att av en röd tråd. Men lika snabbt har den försvunnit igen och det är så synd.

Jag skulle så gärna velat att det här var bra, men trots ihärdiga försök går det inte att ge boken mer än en etta i betyg.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: