The Book Pond
1083 recensioner
4540021 besök
The suspicions of mr Whicher
pixel
Kate Summerscale
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-0-7475-9648-6
Aldrig blir jag så lycklig som bokläsare som när jag springer på en bok jag inte vet någonting om, inte har några förväntingar på, men som visar sig vara en riktig pärla. The suspicions of Mr Whicher var exakt en sådan. Köpt på vinst och förlust, för att jag gillade omslaget, och för att böcker om Storbritannien i slutet på 1800-talet alltid lockar mig.

Det är en dokumentärroman om ett fasansfullt mord som ägde rum av den blott treårige Saville Kent på godset Road Hill House i Wiltshire 1860. I huset bodde vid tiden paret Kent med sina sex barn och tjänarstab och genast började spekulationerna om någon familjemedlem var skyldig till det hemska dådet. Efter ett par veckors undersökning av den lokala polisen kopplades Scotland Yard-detektiven Jack Whicher in, och det dröjde inte länge förrän han kunde presentera en teori. Svagheten med denna var dock att bevismaterialet var lite klent, och Whicher kom att anklagas för girighet (det var en belöning utfäst till den som kunde fånga mördaren), högmod, hets mot oskyldiga familjemedlemmar. Flera år senare inkom en bekännelse som till viss del upprättade Whicher, men var det verkligen hela sanningen som kom i dagen?

Kate Summerscale har grävt djupt i arkiv och rättegångsdokumentation för att kunna skriva The suspicions of Mr Whicher. Hon presenterar inte bara detaljer kring mordet, detektivarbetet och de efterföljande rättegångarna, utan hon sätter in händelsen i ett historiskt sammanhang på ett ambitiöst sätt. Hon berättar om framväxten av fenomenet detektiv vid 1800-talets mitt, om hur t.ex. Wilkie Collins inspirerades och gav ut de första detektivromanerna. Hon berättar om dåtidens samhälle, press och dess agerande, om hur Charles Dickens engagerade sig i fallet och presenterade en egen mordteori, liksom många andra då det begav sig. Noggrant redogör hon för familjen Kents historia, presenterar kartor över landskapet, skisser över huset och listor med personer som på ett eller annat sätt var kopplade till fallet. Det är imponerande och våldsamt intressant, spännande som om det vore fiktion.

Någonstans i början så får jag för mig (kanske felaktigt) att The suspicions kommer att ge ytterligare klarhet i fallet Road Hill House. Jag väntar på att 'avslöjandet' ska komma, men även om en teori framkommer mot slutet så är den inte underbyggd av några nya fakta och faller därför lite platt. Mina förväntningar stämmer därför inte överens med det levererade, men det är det enda minuset jag kan uppbringa. I allt övrigt var det här en fenomenal läsupplevelse.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: