The Book Pond
1083 recensioner
4549500 besök
I choose to live
pixel
Sabine Dardenne
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel J'avais 12 ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'ècole
Svensk titel: pixel Jag väljer livet
Bokförlag: pixel Virago
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 1-84408-268-7
2004 började rättegången mot en av vår tids värsta seriemördare och pedofiler, belgaren Mark Dutroux. Han fälldes för att ha kidnappat, fängslat, våldtagit och dödat ett flertal flickor. En av de överlevande, Sabine Dardenne, skrev en bok om sina 80 dagar i fångenskap: Jag väljer livet.

Jag tvekade väldigt länge innan jag bestämde mig för att läsa den här boken. För att vara ärlig var jag rädd, för att den skulle vara för hemsk, ge mig mardrömmar och för att jag skulle grina ihjäl mig. Men kompisen Katarina hade ändå sagt att den inte skulle vara riktigt på det sättet och det som till sist övertygade mig var att jag visste att den skulle sluta 'lyckligt', åtminstone för Sabine Dardennes del.

Och när jag väl börjat läsa, så fortsatte jag. Sabine var 12 år när hon rövades bort av Dutroux och det är en sådan vedervärdig, fruktansvärd historia hon berättar om sina dygn som inspärrad i en pytteliten, syrefattig källarhåla. Mot Dutroux kan man inte känna något annat än det djupaste förakt och det är så ofattbart hur någon kan förvandlas till ett sådant sociopatiskt monster.

Men i all denna grymhet så tillåter sig Sabine aldrig att ge upp. Hon gör motstånd på de sätt hon kan, hon håller reda på dagarna som går, hon kämpar i det tysta. Hennes berättelse är osentimental och stark, det finns till och med lite humor i den, även om den är svart. Hon känns inte som något typiskt offer, och det faktum att hon bearbetade tiden i källaren genom att 'get on with my life', i stället för att genomgå mångårig psykiatrisk terapi tyder också på en inre råstyrka. Och detta gör det uthärdligt att läsa boken. Dutroux gör våld på hennes kropp, men han knäcker henne inte mentalt.

Sabine Dardenne säger sig ha skrivit boken för att detta aldrig ska hända igen. Innan kidnappningen av Sabine och de andra flickorna satt Dutroux inne ett tag, dömd för bland annat våldtäkt, men släpptes på grund av 'gott uppförande'. Sabine menar förstås att det var ett gigantiskt misstag. Hade hon fått välja hade Dutroux spärrats in i t.ex. en liten trång källare på livstid.

When all is said and done, så vet jag inte om det här var en nödvändig bok för mig trots allt. Men det den lärde mig var att man kan komma ut på andra sidan oavsett hur svårt man har haft det. Man kan välja livet.


A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: