The Book Pond
1083 recensioner
4390989 besök
Going home
pixel
Harriet Evans
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Harper Collins Publishers
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 978-0-00-719844-3
Lizzy Walter älskar sitt barndomshem och blir därför chockad när hon får höra att hennes föräldrar kommer tvingas sälja, och att skulderna hos favoritsläktingen farbror Mike ligger bakom.

Lizzy bär på samtidigt på en annan stor sorg, då hon ett år tidigare brutit upp med sitt livs kärlek David efter att han ertappats med en annan.

Hon försöker få rätsida på sitt trassliga liv genom att försöka glömma David. Hon inleder ha av-och-på förhållande med en av manusförfattarna på sitt jobb, börjar smida planer för att rädda huset och funderar smått på att flytta till LA. Men ingenting går som planerat.

Going home är en alltigenom hyfsad chick lit. Lite annorlunda stuk på den då den kretsar kring huvudpersonens familj i första hand och inte de obligatoriska tre vännerna (varav en är gay) som annars är ett klassiskt upplägg. Lizzy Walters har också en riktig karriär för en gångs skull, i stället för de servitris-/sekreterarjobb/hemmafruliv som är vanliga i den här genrén. Romantikfaktorn är relativt hög, med ett par oväntade vändningar, men har ett slut med potential att framkalla lyckosuckar.

Det som stör mig lite är att jag har så svårt att få grepp om personerna som befolkar boken. Man får egentligen inte lära känna någon ordentligt, utan det är spridda småskurar här och där. En del episoder känns rent överflödiga och jag har svårt att se var de passar in i det stora sammanhanget.

Det är också en diskrepans mellan vad som sägs och vad som görs. Ett talande exempel är att det påpekas vid flertalet tillfällen hur förvirrad och halvgalen familjen Walter är. Men ingenting i deras beteende är särskilt extraordinärt vad jag kan tycka. Däremot bidrar denna inkonsekvens till att boken som helhet känns lite spretig och ofullständig.

Det bestående intrycket av boken är att Evans inte riktigt kunnat bestämma sig var hon vill lägga fokus någonstans och försökt pressa för mycket tyvärr, men det är samtidigt klart mycket bättre än mycket annat i den här kategorin så en trea förtjänar Going home allt.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: