The Book Pond
1083 recensioner
4549497 besök
Diana - biografin
pixel
Tina Brown
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The Diana chronicles
Bokförlag: pixel Prisma
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-518-5236-2
Tina Brown är chefredaktör på Vanity Fair och har intervjuat hundratals personer för den här biografin om prinsessan Diana. Den börjar med Dianas sista tid i livet och den ödesdigra bilkraschen i tunneln i Paris, men följer sedan traditionellt kronologiskt mönster. Brown siktar in sig på hur Dianas uppväxtår och den frånvarande modern triggade hennes trygghets- och bekräftelsebehov. Samtidigt arbetade starka krafter (drottningmodern) för att den notoriske ungkarlen Charles skulle finna sig en lämplig brud (läs oskuld). När så den trygghetslängtande flicksnärtan träffade den pressade prinsen såg det ut som en perfect match.

Det var det inte. Ingen vet vilka känslor Charles hade, men säkert var han i början förtjust i Diana och tyckte liksom resten av världen att hon var söt som socker. Men han hade noll intellektuellt utbyte av henne då hon hade en skrämmande låg utbildning och i princip bara läste harlekin-romaner och hon delade heller inte något enda av hans fritidsintressen. Camilla Parker-Bowles hade varit ett otroligt mycket bättre val, men hon hade nobbat Charles och gått och gift sig på annat håll, vilket inte hindrade dem från att återuppta sin relation senare..

Efter den uppmärksammade skilsmässan och inte minst Dianas död så framställdes Charles och drottningen som känslokalla, manipulerande människor. Den biografi som Andrew Morton gav ut 1992 och som i hemlighet var sanktionerad av Diana själv var en bitter redogörelse och bekräftelse på detta.

Brown försöker ge en lite mer objektiv bild. Visst var det otroligt synd om Diana, som full av liv, tåga och rosaskimrande prinsessdrömmar kom in i en halvdysfunktionell, traditions- och plikttyngd familj där hon inte alls passade in, men Charles var på sätt och vis också ett offer för konventionerna och sitt kungliga arv.

Dianas metod för att klara sig igenom sitt kärlekslösa äktenskap blev att lära sig utnyttja pressen till fullo och hon blev allt skickligare i denna konst. Men hon fick också lära sig dyrbara läxor om att medierna inte alltid kan styras. Ironiskt nog bidrog också hennes yttersta maktinstrument till hennes tragiska död.

På engelska heter den här boken The Diana chronicles, en titel som andas lite mer saga och mystik än Diana - biografin måste jag säga. Jag har alltid varit svag för böcker och filmer som har tillägget chronicles, men det var kanske inte primärt därför jag valde den här boken.

Frågan är varför jag läste en oauktoriserad biografi om en kvinna som är död sedan ett tiotal år och som jag egentligen inte hade någon som helst relation till? Svaret är väl att hon var kunglig, känd över hela världen och efter sin död blev hon även en myt. Och hennes öde fascinerar uppenbarligen inte bara mig.

Den här boken har hög glamourfaktor; det är intriger och skvaller och teorier om vartannat och det är lite rafflande och intressant om man är lagd åt det hållet. Trots att Brown gjort ett gediget journalistiskt researcharbete så måste hon ju oundvikligen gissa ibland; vissa saker får vi aldrig veta sanningen om, men det är ok.

Jag gillar att boken ger en lite mer nyanserad bild av äktenskapet Diana/Charles. Man kan känna sympati för den olyckliga situation Diana hamnade i och man kan förstå att när hon insåg vilken tjusning hon utgjorde för media så var det klart att hon utnyttjade detta faktum. Men känslan av manipulation kommer man inte ifrån. Hon förblev inte ett litet oskyldigt lamm, utan utvecklades tvärtom till en ganska så beräknande kvinna. Hennes engagemang för sjuka och svag var säkert till stora delar äkta, för sådant går inte att fejka, men hon förstod också värdet av att synas på bild i dessa sammanhang.

Jag tror att om Diana hade fått leva så hade hennes hjältegloria falnat en smula. I samband med sin relation med Dodi El-Fayed började hon komma ut på tunn is och tappa folkets ensidiga stöd. Att hon dog när hon ung och som vackrast gör att kvinnan och myten kommer leva länge, länge till.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: