The Book Pond
1083 recensioner
4549446 besök
Supertanten
pixel
Elin Ek
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier fakta
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7424-150-1
Minns ni Grynet, feministbruden som uppmanade oss att inte ta skit? Hennes alter ego Elin Ek har nu i stället släppt fram tanten i sig och skrivit den humoristiska fakta-/kokboken Supertanten.

Tantens position har alltid varit ganska undanskymd i vårt samhälle och t.ex. handarbete är den konstform i världen som har lägst status. 'Det är så oerhört provocerande', säger Elin Ek och hon vill ändra på det.

Mycket av tantens kunskaper har idag ompaketerats; i stället för långkok talar vi om slow food, hemlagat har blivit närproducerat osv och det är inte helt ovanligt att unga killar nu lagar dillkött och stoppar korv. Det otrendiga har blivit trendigt, men vi ska inte glömma bort ursprunget.

Jag läser en recension på Breakfast Book Club, där man har uppfattat Supertanten som en bok som andas hemmafru, vilket är precis raka motsatsen till vad Elin Ek säger sig vilja uppnå.

Hon berättade att detta inte är en bok om hemmafruar, inte alls. Hon lyfter hellre fram Marit Paulsen än en Desperate Housewife. Tanten för Elin Ek handlar inte om yta, utan primärt om antikonsumtion, om bevarande, om att lappa och laga och återanvända, om att ta tillvara våra resurser och vår jord. Men också om att våga vara obekväm och ha civilkurage.

Tanten kokar inte sylt för att sen ställa upp sina prydliga burkar med matchande tygomslag på rad och fotografera dem (hallå, UnderbaraClara! Inget ont om henne i övrigt.). Tanten häller sin sylt i några gamla lingonburkar i plast och sätter upp dem på vinden där det är lite kylslaget. De 90-talisttjejer idag och som går all in med loppiskök och 50-talsfrisyrer kallar Elin Ek för hemmafrulajvare. Det tycker jag är väldigt roligt.

Jag tycker Supertanten är väldigt fin, den hedrar en bortglömd och ouppskattad resurs i vårt samhälle, väcker mycket barndomsminnen med sina bilder på t.ex. gamla twistburkar och jag tycker inte att recept på hallongrottor är antifeministiskt utan tvärtom att boken lyfter fram kvinnokraft som är värd att premieras!

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: