The Book Pond
1083 recensioner
4549566 besök
Pride and prejudice and zombies
pixel
Seth Grahame-Smith
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Stolthet och fördom och zombier
Bokförlag: pixel Quirk Books
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-1-59474-334-4
Bakgrunden är följande; Jane Austens Storbritannien har drabbats av 'zombiepesten' och alltfler människor blir smittade. Zombier dyker upp överallt med sin omättliga hunger efter människohjärna.. London är barrikaderat med murar, så här kommer inga monster in, men i resten av landet måste folk och fä försvara sig. I familjen Bennet har t.ex. alla de fem döttrarna vistats i Kina för att lära sig bemästra svärdskonst och kampsport för att på effektivast möjliga sätt ta kål på otyget.

Den ursprungliga texten är nästintill intakt, men vissa passager är zombifierade så att säga; en bal slutar i kaos då objudna gäster tar sig in genom fönstren, men Elizabeth drar svärd och hugger av huvuden på löpande band. Elizabeths bästa vän Charlotte som till sist väljer att gifta sig med den dumdryge kusinen Mr Collins blir själv drabbad av pesten och genomgår en gradvis förvandling till levande död. I stället för guvernanter har man ninjor och så vidare.

Det är en fullkomligt galen idé att införliva zombier i Pride and prejudice, men Seth Grahame-Smith har gjort det och på något konstigt sätt fungerar det. I början blir jag lite störd över inslagen som förstås känns lite malplacerade, men kan inte annat än att skratta åt dem efter ett tag för det är så bisarrt. Det märkliga är att när jag ser om filmen några dagar senare (den med Keira Knightley) så förväntar jag mig halvt om halvt att det ska komma upp något halvruttet lik ur marken.

Men nyhetens behag är kort och när kommit igenom lite över halva boken börjar jag tröttna en aning. Det lägger visserligen ytterligare en dimension till handlingen, men det för den inte framåt på något sätt. Det är en kul idé och väl genomförd, hear hear, men när jag är klar kan jag bara konstatera att originalet ändå är bättre.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: