The Book Pond
1083 recensioner
4539951 besök
Dead until dark
pixel
Charlaine Harris
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Död tills mörkret faller
Bokförlag: pixel Ace books
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 978-0-575-08936-5
Första säsongen av True Blood är precis avslutad i Sverige och jag har ivrigt följt varje avsnitt om den äppelkäcka Sookie och hennes vampire lover Bill.

Dead until dark är boken som manuset byggt på och för den oinvigde så handlar det om södertösen (nu pratar vi USA) Sookie Stackhouse som jobbar som servitris i den lilla hålan Bon Temps. Sookie har en udda förmåga och det är att hon kan läsa andra människors tankar, vilket gör att hon betraktas som något av ett freak i bygden.

Tiderna är sådana att vampyrer har börjat komma ur garderoben (kistorna, ha-ha) i och med att ett syntetiskt blod har tagits fram som möjliggör för dem att leva bland oss vanliga dödliga, även om vissa 'olyckor' händer.. Bon Temps drabbas plötsligt av ett antal mord av kvinnor som haft samröre med vampyrer. Sookie, som precis har träffat den lågmälde och åh så attraktive vampyren Bill börjar frukta att hon står näst på tur.

Det är omöjligt att koppla bort TV-serien när man läser boken, men jag känner att det gör ingenting för type castingen av skådespelarna är faktiskt väldigt bra. Precis så roskindad och beskäftig är Sookie, precis så hemlighetsfull är Bill. En del större och mindre detaljer skiljer sig, och då kan det bli lite förvirrat och jag hamnar i resonemanget 'varför valde de att plocka bort/lägga till detta i manuset?'

Om jag försöker att se till enbart boken som helhet så är den en blandning av drama, saga, humor och romantik som på något märkligt sätt fungerar. Det är en temposnabb upplevelse, kanske lite för späckat schema ibland kan jag känna. Jag är väldigt förtjust i karaktärerna Sookie, Bill och Sam (och jag saknar Tara som inte är med i första boken) Och jag är säker på att jag hade gillat den även utan TV-serien i ryggen.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: