The Book Pond
1083 recensioner
4544019 besök
Without remorse
pixel
Tom Clancy
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Utan misskund
Bokförlag: pixel Berkley books
Utgiven: pixel 1993
ISBN: pixel 978-0-425-14332-2
Vietnam-kriget pågår, och i USA så minns Seal-agenten John Kelly med bitterhet hur det räddningsuppdrag han ledde för att befria tillfångatagna amerikaner misslyckades. Han är också nedtyngd av en personlig sorg och spenderar all tid på sin båt. Men snart ska livet ändras när han plockar upp en kvinnlig liftare med en trasslig bakgrund och samtidigt blir rekryterad för ett nytt hemligt värv.

Jag har sett filmer som byggt på Clancys böcker om Jack Ryan, men detta är första gången jag läser honom. Mina förväntningar (fördomar) var en amerikansk och konservativ Coq Rouge; komplicerad internationell intrig, vapenstinn och full av trebokstavsförkortningar. Without remorse har delvis de ingredienserna, men är också långt personligare än jag kunnat föreställa mig, och det är speciellt de avsnitten som fångar mig.

Konservatismen kommer man inte ifrån dock. I Clancys värld är män män och kvinnor kvinnor enligt gamla hederliga könsrollsmönster. Allra manligast är män med militär grad, poliser hamnar lite längre ner på skalan. Nu utspelar sig boken visserligen på 70-talet, men det finns några fnissiga avsnitt där t.ex. Kelly går förbi en park och drömmer sig tillbaka till en tid då mannen var the sole bread winner och hemmafruarna tog hand om barnen på heltid. Varenda gång han tillåts komma i kontakt med sina känslor måste det göras stor affär av det. Nån minut senare kommer han ihåg att han är en man med ett uppdrag och han skyr inga medel för att nå dit. Jag kan riktigt se filmtrailern framför mig där han med den mörka rösten säger 'One man,one mission'.

Clancy ägnar några sidor åt att diskutera Kellys moraliska dubier, men kommer alltid till slutsatsen att medlen helgar ändamålen. När den änglalika Sandy också ställer sig på hans sida faller defintivt domen till kärandes fördel. Det underlättar ju också att the bad guys verkligen är så onda man bara kan bli.

Men i ärlighetens namn så är faktiskt inte Clancys karaktärer mer stereotypa än i vilken chick lit som helst och även om boken är för lång så saknar den inte underhållningsvärde. Precis som på film håller man ju på personen som slår underifrån, är unikt skicklig på sin sak, spöar boven och får prinsessan och halva kungariket i sista kapitlet. En klassisk saga helt enkelt.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: