The Book Pond
1083 recensioner
4549465 besök
Om Jesus
pixel
Jonas Gardell
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-91-1-301960-4
Vem var Jesus? Egentligen? Hur kan hans levnadsvillkor sett ut, hur var Palestina då det begav sig, vad är sant och inte? Det tog Jonas Gardell 12 år att skriva den här boken säger han. Han har studerat bibeln och en hel mängd andra socialantropologiska, historiska och teologiska källor och sedan sammanställt materialet för att försöka ge en bild av den historiske Jesus. Boken är kronologiskt uppbyggd från Jesus barndom, tills dess att hans korsfästs och återuppstår för lärjungarna.

Det som är riktigt intressant är att Gardell ger en i alla fall för mig helt ny bild av den Jesus man känner från kyrkor och söndagsskolor. Borta är den långhårige, fromme mannen ersatt av en kortväxt, troligen tandlös analfabet. Som dessutom hade hetat Josua med korrekt översättning. Gardell slår hål på jungfrufödseln, pekar på att Jesus egentligen i första hand vände sig till judar och predikade om att Guds fysiska rike var nära förestående (vilket var fel, en del väntar fortfarande).

De fyra evangelierna skrevs för övrigt flera hundra år efter Jesus död av helt andra personer än de så kallade evangelisterna. De skiljer sig åt på många viktiga punkter och Gardell försöker analysera hur och varför.

Jag tycker Gardells bok är fascinerande på många sätt, men jag kan förstås se problemen med den.

1) det finns extremt lite dokumenterat från tiden då det begav sig och det som finns är hörsägen eller omtolkningar. Det enda man egentligen kan vara säker på är vissa arkeologiska fakta.

2) Gardells urval och slutsatser blir ju en tolkning i sig, och det är han också helt öppen med. Jag kan tänka mig att boken inte föll i god jord hos de kristna som är lite mer åt det bokstavstrogna hållet, eller kristna homofober för den delen. Jag definierar mig inte som någotdera, men det gäller ändå att ha en liten källkritiker med sig när man läser.

Intressantast tycker jag det blir när Gardell presenterar historiska fakta och också till viss del när han gör jämförande evangeliestudier. Men mot slutet av boken blir det mycket spekulation och hans personliga, typiskt gardellska reflektioner börjar ta överhanden och då falnar också min glöd litegrann.

Jag kan verkligen inte min bibel. Det är bland annat därför jag ville börja lära mig mer och om det här är rätt sätt att starta eller inte vet jag inte, men jag tycker boken ger en ny och spännande infallsvinkel och absolut är läsvärd.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: