The Book Pond
1083 recensioner
4544027 besök
Myggor och tigrar
pixel
Maja Lundgren
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-7001-593-9
2007 kom Myggor och tigrar ut och blev en av årets mest omtalade böcker, kanske mest för att Maja Lundgren gjorde en 'Carina Rydberg' och namngav personer ur Stockholms kulturkretsar med sina riktiga namn. Det i sig hade kanske inte varit ett problem om det inte varit för att hon gick mot kraftig attack mot dessa personer. Hon anklagade dem bland annat för sexism och trakasserier och meddelade att: framtiden kommer att fräta bort de manipulativa spermarävaran med kaustiksoda..

Maja Lundgren tyckte i efterhand - har jag förstått - att det blivit onödigt mycket uppmärksamhet kring avsnittet som handlar om hennes tid som vikarie på Aftonbladet, eftersom större delen av boken faktiskt utspelar sig i Italien. Men vad hade hon förväntat sig? Det är dock sant att merparten är förlagd till Neapel där Lundgren, enligt egen utsago, bor i maffiatäta kvarter för att researcha Myggor och tigrar.

När jag börjar läsa tycker jag till en början att 'ha-ha, det här var ju festlig ironi'. Maja Lundgren ser nämligen dolda budskap, kvinnoförtryck och konspirationer i a-l-l-t. Från tonfall till kroppsspråk till klädesval hos andra människor (män). Efter ett tag börjar jag dock ana att hon kanske menar allvar i det hon skriver!

Nu har jag inte arbetat inom kultursektorn i Sverige. Det förekommer säkert sexuella trakasserier där (vilket inom parentes sagt också händer på andra arbetsplatser), men jag tycker nog Lundgren verkar helt fel ute. I början av boken finns det en beskrivning av hur hon var rätt märklig och avvikande som barn. Jag är benägen att säga att det aldrig gick över: Maja Lundgren är rätt konstig som vuxen också.

Visst, hennes upplevelse av vad hon råkat ut för kan man ju inte ta ifrån henne, men som läsare finner jag hennes anklagelser alltigenom paranoida, och ibland rent galna. Exempel. Hon försöker förföra, skriver kärleksbrev och klänger sig fast. När vederbörande trillar dit, ångrar sig och vill avsluta gör Lundgren sig själv till ett offer och kallar sig sexuellt trakasserad!? Hon läser in budskap från mannen på Aftonbladets insändarsidor. Hon tror att varenda man i Kultursverige är ute efter att förtrycka just henne.. Ibland känns det bara som jag sitter och läser den svenska versionen till A beautiful mind.

Så ja, Italiendelen hamnar i skymundan. Det gör den också för att den är så ohyggligt ointressant. Jag förstår på något sätt att hon vill göra en poäng av att myggorna (det svenska kulturklientelet) kan sticka värre än tigrarna (den italienska maffian), men i övrigt förstår jag inte vad Lundgren vill säga.

Hon staplar den ena lösryckta händelsen på den andra. Hon berättar vad hon ser från sin balkong och vad hon upplever när hon är ute och äter. Hon tror sig se maffia (återigen är detta Lundgrens egen tolkning och inte någon bekräftad fakta) överallt och verkar tycka det är lite spännande. Men än sen. Det leder liksom inte fram till någonting, hon presenterar ingen tes, knyter inte ihop någon säck. Det är bara platt och ganska tråkigt.

Trots allt var det på ett sätt intressant att läsa Myggor och tigrar för att se 'what the fuzz was all about'. Litterärt är det inte särskilt dåligt, men totalt sett är det i bästa fall skrattretande och i sämsta fall totalt intetsägande.

----------------------

BOKKLUBBEN var relativt eniga i sin sågning av Myggor och tigrar. Ingen uppfattade Maja Lundgren som något annat än paranoid.

Syster gick så långt som att kalla henne en skymf för feminismen.

Alla hade svårt att se någon röd tråd i de händelser som bara rapas upp på varandra. Vad är resultatet, vad ska det leda till?

J tyckte Lundgren drog slutsatser som grundar sig på rena fördomar och tyckte språket var ett jävla P1-dravel. Lundgren anstränger sig så för att låta intellektuell att det nästan har motsatt effekt.

A sammanfattade det hela som '500 sidor bitterhet!'

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: