The Book Pond
1083 recensioner
4549484 besök
Bush falls
pixel
Jonathan Tropper
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Arrow books
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 978-0-099-46123-4
Joe Goffman lämnade sin hemstad Bush Falls för 17 år och skrev sedan en lätt förtäckt roman om sin uppväxt där med en del mindre smickrande porträtt.

Boken blir en bestseller och dessutom film och Goffman börjar leva det goda livet övertygad om att han aldrig någonsin kommer återvända till sina hemtrakter. Men så drabbas pappan av ett slaganfall, och brodern Brad övertalar Joe att komma hem.

Stadsborna står inte och välkomnar den förlorade sonen med öppna armar direkt utan det råder rent hostil stämning. Dessutom är hans ungdomskärlek Carly kallsinnig och hans, på den tiden, bästa vän Wayne döende i AIDS. Joes instinkt är att fly fältet så fort som möjligt, men återbesöket rör upp oväntade känslor inom honom och ett plötsligt behov av försoning som mycket väl kan komma alldeles, alldeles för sent.

Bush Falls är den andra boken jag läser av Jonathan Tropper och precis som den lysande How to talk to a widower så handlar den om en man i 30-årsåldern som genomgår en livskris och omgärdas av en dysfunktionell familj. En gång är ingen gång medan två gånger är en vana som man säger, men grejen är den att Tropper förvaltar sitt signum så förbannat bra.

Här finns i botten den bsorgen efter en mor, en far, efter döda och döende vänner, en förlorad kärlek. Ett tungt grundtema som är nog så berörande, men utan att bli snyftigt i överkant. Ja, Joe Goffman mår dåligt och kommer under veckorna boken utspelar sig till insikt om en del besvärliga sanningar om sig själv, men han (Tropper) är samtidigt född ironiker och det är en ren fröjd att läsa dialogen som är bland det knivskarpaste jag sett, fullt i klass med Dennis Lehanes Kenzie/Gennaro-böcker.

Man skulle också kunna läsa Bush Falls som en homecoming novel. Inte alla möts av ett kollektivt hat när de återvänder till sin hemstad, men många kan säkert relatera till hur Joe tror sig ha förändrats under sina många års frånvaro, men stunden han återvänder känner han sig som en osäker tonåring igen. Tropper är dessutom en mycket skicklig karaktärstecknare och fångar med några få penseldrag essensen av sina litterära gestalter. Kort sagt, Bush falls levererar och gör mig inte på något sätt besviken.

Nästa Tropper-bok, Everything changes, handlar för övrigt om en man i 30-årsåldern som ser ut att ha allt man någonsin kan drömma om, men så en dag ställs allt på ända...

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: