The Book Pond
1083 recensioner
4544030 besök
The brief wondrous life of Oscar Wao
pixel
Junot Díaz
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Oscar Waos korta förunderliga liv
Bokförlag: pixel Faber and faber
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-0-571-23973-3
Denna Pulitzervinnare handlar om Oscar och hans otursförföljda dominikanska familj. Redan Oscars förfäder i drabbas av förbannelsen fukú och dör en efter annan. Genom att ta sina båda barn Oscar och Lola och fly till USA håller Oscars mamma förbannelsen stången en tid. Oscar har det dock svårt redan från unga år då lider av grav övervikt och dessutom är en riktig supernörd som grottar ner sig i fantasyböcker och spelar rollspel. Oscar drömmer om att få en flickvän, men de är bortom all räckhåll. Eller som det står: 'he'd fallen into one of those let's-be-friends-vortexes, the bane of nerdboys everywhere'.

Större delen berättas av Lolas ex Yunior, som under en period delar rum på college med Oscar. Dessa kapitel är absolut bäst. De är skrivna med stor humor i gangsta rap style av typen 'Niggah please!' eller 'The capitán took Gollum-pity on him' (det finns gott om Sagan-om-ringen-referenser att skratta åt).

Andra kapitel handlar om Oscars familj: mammans och morfaderns öden och har en mycket seriösare ton. Här finns den diktatoriska dominikanska historien som bildar fond åt deras ledsamma levnadsöden. Så boken är en lite märklig mix av historielektion, djup tragik och satirisk ghettoslang som jag inte vet hur jag ska förhålla mig till.

Redan titeln skvallrar ju om upplösningen och jag kan inte påstå att jag är så förtjust i den här typen av spoilers i böcker eller på film, speciellt inte om de innebär ett olyckligt slut. En annan för mig irriterande aspekt är alla oöversatta spanska uttryck och citat. Jag kan inte spanska och även om jag kan gissa vad det står, hade det ju varit lättare om jag inte behövt göra det...

Lite ris och lite ros med andra ord. Skum känsla det där att tycka att vartannat kapitel är genialiskt och vartannat mest är tradigt, så det blir inte mer än ett medelbetyg Pulitzer or not.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: