The Book Pond
1083 recensioner
4549563 besök
Överlevnadstips för småbarnsmamman
pixel
Hallin Louise Nyberg Linda
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Natur & Kultur
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-27-11213-1
Linda Nyberg är inte bara journalist utan även småbarnsmamma.. Psykiatern Louise Hallin är en välkänd profil för alla föräldrar, inte minst genom det populära radioprogrammet Knattetimmen och sin medverkan i TV4-nyheterna. 2007 skrev de en 'dialogbok' ihop där Linda ställer frågor om t.ex. parliv med småbarn, dagis, mat, egen tid och Louise svarar. I slutet på varje kapitel så sammanfattas de viktigaste tipsen som man som småbarnsförälder kan ta med sig i vardagen.

Det här är en bok man tar sig igenom på ett par timmar. Även som tvåbarnsmamma tycker jag den är lite intressant, men den är nog allra mest givande innan man fått sitt första barn. Mitt tips är dock att inte svälja allt med hull och hår utan ta åt sig av råden om fungerar och känns relevanta för er.

Boken indikerar ju redan i titeln att det är Mycket Svårt att ha barn. Det är svårt att få vardagen att gå ihop, det är svårt med samlivet, det är svårt med egen tid. Louise Hallin säger att det är svårt för att vi har fel förväntningar och för att vi inte har samma nätverk som 'förr i världen' med släktingar och vänner nära oss som kan hjälpa till. Och det tror jag förvisso kan stämma.

Men jag känner att en del av svårigheten som beskrivs ligger i Hallins militanta biologism (mitt ordval) vad gäller separationen från Modern/Föräldrarna. Det hamras in att den enda som kan vara hemma med barnet är Mamman och den enda som kan mata (dvs helamma) är Mamman och att lämna barnet på förskolan innan två års ålder är ett stort no-no! Mamman kommer med andra ord vara upplåst i två års tid och pappan blir någon slags bifigur vars roll är högst oklar. Möjligen ska han snickra eller göra något annat 'manligt' i hemmet.

Våra egna erfarenheter (högst ovetenskapliga iofs eftersom de endast utövats på ett barn och S kanske sitter i terapisoffan och gråter om tjugo år) är att det går alldeles utmärkt att dela upp föräldraledigheten. Jag började jobba när S var nio månader och var fullt nöjd med det, min man tog över hemma och var nöjd med det och S verkar inte ha fått någon 'separationsskada' utan har blivit en harmonisk och glad unge, även om hon - fasa - skolades in på förskolan vid fjorton månader. (I förbigående sagt borde resten av världen vara totalskadad enligt Hallins synsätt, eftersom Sverige är det enda land där förvärvsarbetande föräldrar kan vara hemma i upp till två år med barnet).

Men andra saker i boken känns mer vettiga. Som hur man kan hantera relationen under småbarnsåren genom att ge varandra tid för egna aktiviteter, men också se till att inte bara ha 'ekonomi, bekymmer och halsfluss ihop' för att citera Hallin. Och se till att ta hjälp av andra när det behövs för avlastning. Hallin är inte heller den som fnyser åt hämtmat om det kan göra livet enklare ibland.

Så, läs gärna Överlevnadstips och använd det som känns rätt och riktigt och ha inte dåligt samvete för att ni struntar i resten.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: