The Book Pond
1083 recensioner
4543906 besök
Live and let die
pixel
Ian Fleming
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Leva och låta dö
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 978-0-14-200323-7
Efter Casino Royale så skrev Ian Fleming ett Bond-äventyr som till stora delar utspelar sig på Jamaica. Storgangstern Mr Big har kommit över en guldskatt som han smugglar ut till USA. Den vackra Solitaire som har förmågan att läsa framtiden finns ofrivilligt vid hans sida och när James Bond får uppdraget att spränga smugglarhärvan är han förstås inte sen att ta henne under sina vingar. Men att beröva Mr Big hans skyddsling ökar riskerna i ett redan farofyllt spel.

Jag har alltid gillat Bond-filmerna, men frågan är om inte den litterära Bond ändå är bättre. Han är ganska väsensskild från sin filmiska tvilling. Båda har ett världsvant manér men litt-Bond är mer sofistikerad, inte så snappy och nonchalant i sitt tilltal och njuter inte bara av champagne utan är en stor gourmet. Att ingen tagit fasta på all denna fantastiska mat som dukas upp framför för våra ögon! Lyssna bara på det här:

Little neck clams
Fried chicken Maryland with bacon and sweet corn
Chicken sandwiches
Pineapple juice, double. Cornflakes and cream. shirred eggs with bacon. Double portion of café espresso. Toast and marmalade.


Vodka Martini 'shaken not stirred' säger han för övrigt inte en enda gång utan drinkpreferensen verkar vara whisky och soda.

Litt-Bond som agent är också en mer mänsklig figur. Här får man ta del av hur han faktiskt läser in sig på och förbereder sig på uppdraget. En del av förberedelserna består i att sätta i sig amfetamin (benzedrin) för att öka skärpan! Det är ingenting som man har överfört till filmerna direkt.. Han är en tuff jäkel, men visar också upp känsloregister av oro, smärta, rädsla och han till och med gråter av lättnad!

Bond som kvinnokarl då? Jodå, noterat! Men i boken är han känsligare och mycket mer av en gentleman än det slit-och-släng-beteende han visar upp med brudarna i filmerna.

Plotten i Live and let die är väl inte nagelbitande direkt, men faktiskt mer spännande än man kan tro. Även om jag vet att hjälten alltid klarar sig så undrade jag faktiskt hur han skulle ta sig ur en del knipor. Men man läser böckerna minst lika mycket för atmosfärens skull, det är det som gör dem så speciella.

Av någon anledning fann jag engelskan ganska svår i Live and let die; jag fick inget riktigt flyt i läsningen, men jag vet inte om jag bara var okoncentrerad för min man hade inte de problemen.

Direkt efter att jag avslutat boken såg vi om Leva och låta dö med Roger Moore som James Bond. Den följer i princip inte alls boken och har blivit, i mitt tycke, en sämre produkt, men man får kanske betrakta filmerna som ett fenomen i sig.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: