The Book Pond
1083 recensioner
4544004 besök
Moonraker
pixel
Ian Fleming
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Attentat
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-141-02833-0
James Bond är tillbaka i London, lite sliten efter sitt förra uppdrag (Live and let die) när han av M ombeds medverka i ett bridgeparti på herrklubben Blades för att utröna om en av medlemmarna, Hugo Drax, fuskar. Läget kompliceras av att Drax är Storbritanniens stora välgörare genom generösa bidrag och bygget av Moonraker, Englands första raket. Bond synar bluffen i kortspelet och vinner en stor summa pengar av Drax.

Bara några dagar senare inträffar en incident vid raketbygget och Bond skickas dit för att undersöka saken. Till sin hjälp har han en insider i form av agenten Gala Brand. Bond finner omedelbart att det osar katt, men han kan inte sätta fingret på vad det är som är fel. När han tillsammans med Gala äntligen börjar komma någonting på spåren är det kanske redan för sent.

Moonraker består av två ganska distinkta och olika delar. Den första är mer sofistikerad, visar en smula av Bonds vardagsliv och insidan på Blades (återigen så bjuds läsaren på fantastiska menyer). Den innefattar också en ganska detaljerad skildring av bridgepartiet. Den andra delen är nästan ren action som utspelar sig på raketplattformen. Fleming lyckas med konststycket att undanhålla motiven och göra historien spännande, trots att man vet att Bond alltid klarar sig. Men jag uppskattar nog ändå den första delen mer som känns mer flärdfull och kysst av tidsandan.

Liksom i Live and let die så slås jag av att Bond är långt mänskligare än i filmerna. Världsvan, lite arrogant och självsäker, ja, men han visar ändå prov på sårbarhet, trötthet och eftertanke. Och nog är han en kvinnotjusare, men inte i samma utsträckning som på film. Dessutom blir han just i Moonraker ratad av den kvinnliga huvudpersonen.

Rent stilistiskt är detta mer välskriven underhållning än man kanske kan tro vid första anblicken (framsidorna skvallrar inte om kvalitetslitteratur direkt) och det blir säkert mer Bond för mig framöver.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: