The Book Pond
1083 recensioner
4543886 besök
Hardball
pixel
Sara Paretsky
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Hodder
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-0-340-83916-4
Sara Paretsky har lyckligtvis tagit beslutet att efter en tids uppehåll återvända till Chicago och den halstarriga, tuffa privatdetektiven V.I Warshawski. Warshawski blir värvad av en äldre dam för att hitta dennes försvunna systerson sedan 40 år. Pliktskyldigast börjar hon kolla upp de få spår som återstår efter Lamont Gadsden och upptäcker till sin förvåning - och stigande fasa - länkar till sin egen pappa och farbror.

Samtidigt får hon besök av sitt sprudlande energiknippe till kusin, Petra, som börjat jobba på kampanjkontoret hos en av de kandiderande senatorerna i stan. Petra visar stort intresse för att söka upp familjens rötter och V.I ledsagar runt henne, men hennes välutvecklade detektivtentakler talar snart om att det ligger något mer bakom det plötsliga intresset, men innan hon kan räkna ut vad försvinner Petra.

Paretsky är en av de smartaste deckarförfattare jag vet. Jag gillar att hon nästan alltid avstamp i en verklig socioekonomisk/historisk händelse och sedan med grundlig reseach bygger sin historia kring denna. I Hardball handlar det om raskravallerna i samband med Martin Luther Kings framträdanden. På ett intelligent och rafflande sätt väver hon samman trådarna i intrigen, och det är verkligen först på sista sidorna som man förstår hur det hela hänger ihop. Briljant!

Jag är också förtjust i den hårdkokta, no-nonsense stilen och att läsa om VI:s rutiner och arbetsmetodik. Paretsky utvecklar sin karaktär genom att låta en ödmjukare och sårbarare V.I tona fram efter att ha fått ta emot några hårda smällar både fysiskt (brännskadad efter sprängattentat) och psykiskt (korruption inom poliskåren). Nu hoppas jag att det inte är slut med denna utan att Paretsky håller liv i min favoritdetektiv en liten stund till.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: