The Book Pond
1083 recensioner
4543985 besök
Den glömda trädgården
pixel
Kate Morton
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The forgotten garden
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-91-37-13348-5
Genom hela Den glömda trädgården så utspelas handlingen i tre olika tidsperioder som gradvis knyts samman. Vid sekelskiftet så lever en liten flicka under fattiga förhållanden i London, men en dag dyker det upp en man som förändrar hennes liv för alltid. 1975 far Nell O'Connor från Brisbane, Australien till England då hon funnit ledtrådar om sin tidiga barndom som hittills varit höljd i dunkel. 2005 avlider Nell och lämnar ett oväntat arv till barnbarnet Cassandra, en stuga med en övervuxen trädgård, som på något sätt håller nyckeln till Nells förflutna, men frågan är hur..

Den glömda trädgården kan nog beskrivas som en romantisk roman med spänningsinslag, en sådan som uppskattas mest av kvinnor. Och inget fel med det, men jag hade ganska höga förväntningar och hade nog inte trott att den skulle vara fullt så...enkel. Språket (eller möjligtvis översättningen) är lite banalt emellanåt, vid ett tillfälle räknar jag till fyra stycken 'hon njöt' på bara en sida och sånt kan störa mig. Men generellt är det ändå en duglig kandidat i genrén, lättläst, stundtals fängslande och nästan som en saga komplett med den elaka styvmodern.

Jag skulle vilja ta upp tre saker som står ut litegrann. Det första är att boken delvis utspelas i Australien, vilket man verkligen inte får sig till livs varje dag. Det andra är blinkningarna till barnboksklassikern Den hemliga trädgården. Det finns flera paralleller, som den unga sjuklingen och den muromgärdade trädgården. Morton låter till och med författaren Frances Hodgson Burnett dyka upp i egen hög person och bli inspirerad till att skriva sin egen bok och det är lite roligt. Slutligen så blev jag förvånad över hur alltmer tagen jag blev av romanen ju närmre slutet man kommer. De sista femtio sidorna lyfte den totala upplevelsen för mig, så man gör klokt i att läsa ut den.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: