The Book Pond
1083 recensioner
4549495 besök
Ketchupmamman. Saker jag inte vågat berätta för BVC
pixel
Karin Lindell
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Hydra
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-91-86185-04-6
Det finns bullmammor, curlingmammor, hönsmammor, ensamma mammor, Mamma Scan och Mamma mu och så finns det en Ketchupmamma. Har ni hört talas om henne? Karin Lindell, som hon egentligen heter, är en av Sveriges största bloggare i småbarns-/humorfacket. På hennes blogg får man inte läsa saker som: "Idag lämnade jag in nya arkitektritningar till Hilda och Tildas rum, det är faktiskt på tiden att de får varsin walk-in-closet, de är ändå fyra år! Sen var jag med de små änglarna i lekparken och Tilda ville prompt ha på sig en blå mössa!! Har ni hört något så tokigt? Lilla sötisen" Och så en jävla massa hjärta och smilisar på det.

Ketchupmamman skriver i stället: "På en normalsöndag hinner jag eventuellt ta ut allt ur garderoben och placera det på golvet, och sedan försöker ungarna klä på sig allt samtidigt, medan maken entusiastiskt plockar upp gamla trasiga t-shirts och hojtar ”wow, denna ska jag spara, den kommer verkligen komplettera min samling av tiotusen trasiga tröjor som jag sparat för att ha som målartröjor trots att det mest är min fru som målar!”

Ketchupmamman har gett ut en bok också, om de första åren med barnen Samuel och Ellinor, med undertiteln Saker jag inte vågat berätta för BVC. Den går i samma stil som blogginlägget ovan. Först tar hon en helt vardaglig, vanlig händelse om umgänge med andra småbarnsmammor, konsten att ta sig utanför dörren när man ammar, barnsäkerhet i hemmet och sen skruvar hon till den på ett sällsynt skarpt och roligt sätt. Ofta får du dig dessutom lite genusdebatt till livs. Karin Lindell bryr sig nämligen inte om att Samuel gillar rosa tröjor och att Elinor klättrar i träd, till skillnad från våra klädtillverkare.

Karin Lindell är min idol. Ketchupmamman - boken - borde förlossningsavdelningarna dela ut som en del av startpaketet är min blygsamma åsikt. Det enda jag kan ha att invända mot den är att den lite väl mycket förstärker myten (min åsikt igen!) att livet med barn blir en återvändsgränd för att det någonsin igen ska gå att sova en hel natt/äta en middag ifred med sin man/träna och allt annat man gjorde pre-barn. Men samtidigt förstår jag att humor bygger på att överdriva, så jag antar att det är det hon gjort.

Hursomhelst, är du småbarnsförälder eller letar present till dylik, spring och köp!

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: